Ce plan au pregătit veterinarii începând din 16 mai? Vezi ce caută!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Săptămânal se vor anunța rezultate

Ce plan au pregătit veterinarii începând din 16 mai? Vezi ce caută!

Social 15 Mai 2016 / 15:44 684 accesări

Din 16 mai, specialiști ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au anunțat că demarează un Plan Naţional de Control pentru a determina prevalenţa Escherichia Coli (E. Coli) verotoxigenă în produse alimentare de origine animală. Preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatiş Cheţan, a dispus structurilor teritoriale ca, până la sfârşitul anului, să desfăşoare un Plan Naţional de Control care va avea ca tematică determinarea prevalenţei E. Coli, de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată şi carnea preparată şi din laptele crud şi produsele din lapte crud. ”Activităţile incluse în acest plan presupun prelevarea de probe din unităţi de abatorizare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri şi pieţe agroalimentare şi dozatoare de lapte. Având în vederea importanţa aplicării acestor măsuri, pentru sănătatea publică, Planul naţional de control este susţinut de către crescătorii de animale şi operatorii din industria alimentară de profil din ţara noastră”, se arată într-un comunicat al ANSVSA. În acest sens, s-a dispus prelevarea unui număr total de 1.096 de probe, dintre care: 572 de probe din unităţi de abatorizare (316 de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi 256 de pe suprafaţa carcaselor de ovine); 254 de probe vor fi prelevate din unităţile de vânzare cu amănuntul carne şi produse din carne (44 de probe din carne tranşată de bovine şi ovine, 100 din carne tocată bovine, ovină sau amestec şi 111 probe din carne preparată); 270 de probe se vor preleva din lapte crud sau produse din lapte crud (104 probe din lapte crud sau lapte termizat, 80 de probe din produse din lapte crud, 86 de probe din produse din lapte pasteurizat). Toate probele vor fi transmise Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru a fi analizate, iar costurile analizelor vor fi suportate din bugetul ANSVSA. Decizia preşedintelui ANSVSA a fost luată pe baza unei analize de risc, elaborată şi finalizată recent de către specialiştii Autorităţii. ”Un argument în plus îl constituie şi apropierea sezonului estival, atunci când pe litoral sau în alte zone de interes turistic din ţară vor creşte rulajul de marfă al unităţilor din industria alimentară şi afluxul de turişti aflaţi în concediu şi copii aflaţi în vacanţă, în tabere şcolare”, potrivit documentului citat. ANSVSA va face publice, săptămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul Planului Naţional de Control.



12