Ce-i salvează pe medici ”de intervențiile brutale ale procurorilor”?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Catalizatori pentru exod. SOS al Colegiului Medicilor, la început de an!

Ce-i salvează pe medici ”de intervențiile brutale ale procurorilor”?

Eveniment 08 Ianuarie 2015 / 00:00 1041 accesări

De mai bine de opt ani, reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România (CMR) au tot dezbătut problema exodului medicilor, au tot atras atenția asupra faptului că fenomenul va deveni, în timp, de neoprit. Previziunile lor s-au adeverit. Spitalele din România își desfășoară activitatea cu jumătate din necesar, iar cererile documentelor cu care pot părăsi țara sunt tot mai numeroase. Medicii s-au săturat să tot fie tratați cu indiferență, să fie batjocoriți, să lucreze în condiții precare, fără medicamentele și materialele sanitare necesare, să improvizeze, aproape zi de zi, diferite proceduri medicale, în lipsa aparaturii moderne.

DE PARCĂ NU ERA DE AJUNS...

Și, de parcă nu era de ajuns, medicii lucrează, mai nou, și sub presiunea procurorilor. ”În condițiile date, or să se golească spitalele. Vrem să fim lăsați să ne facem treaba, să fim plătiți cum trebuie, să avem tot ce ne trebuie. Atunci, nici pacienții nu ne vor mai înjura că trebuie să-și cumpere medicamentele, materialele sanitare, vor pleca și ei liniștiți din spitale”, a spus un medic al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, care nu a dorit să-și dezvăluie identitatea. Și nu este singurul care susține că a ajuns să profeseze cu teamă. ”Personal, nici flori nu mai primesc. Nu este normal ce se întâmplă. Este bătaie de joc”, a spus un alt medic, tot sub protecția anonimatului. ”Vrem să fim lăsați în pace. Și așa lucrăm pe o nimica toată. Nimeni nu ia în calcul faptul că salvăm vieți, că încercăm să facem totul din nimic. Spitalele sunt cum sunt, dar pretențiile sunt mari. Ce să-i fac omului care vrea să-mi dea de bunăvoie o atenție? Până la urmă, atenții au fost dintotdeauna, inclusiv pe vremea lui Ceaușescu. Să alerg cu banii după el pe culoarele spitalului?”, a spus un alt doctor constănțean. Niciunul dintre ei nu este de acord cu condiționarea actului medical, dimpotrivă, spun că cei care fac acest lucru trebuie pedepsiți, potrivit legii. Legea însă este mult prea aspră pentru salariații în halate albe, care și așa sunt pe cale de dispariție, sunt de părere reprezentanții CMR. Mai toate spitalele din țară au fost serios afectate din cauza arestărilor medicilor. Și SCJU Constanța se află în această situație. Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a rămas fără șef, reputatul dr. Marius Militaru, și fără doi anesteziști renumiți, soții dr. Arhire (Dorin și Nicoleta). Rezultatul? Operații amânate, pacienții fiind iar puși pe drumuri la alte clinici din țară. 

PERICOLE SOCIALE?

Ce spune președintele CMR, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, despre acest aspect? El a declarat, în exclusivitate pentru ziarul ”Telegraf”, că și implicarea procurorilor în sistemul sanitar, așa cum se întâmplă în prezent (intervențiile lor fiind catalogate de el drept brutale), constituie un aspect important. ”Fie că este DNA, fie că este DIICOT, nu trebuie să se procedeze așa, pentru că nu văd ce pericol social ar putea să prezinte un medic dacă îl lasă în libertate, îl lasă să lucreze. Pe aceste instituții de forță nu le interesează dacă o secție nu mai funcționează sau funcționează la parametrii de avarie”, a spus șeful CMR.

”NU ERAU OMAR HAYSSAM, SĂ PLECE CU VAPORUL”

În ceea ce privește cazul medicilor de la Constanța, prof. dr. Astărăstoae a spus că ei puteau să fie judecați în stare de libertate, nu în arest la domiciliu, să poată profesa, pentru că nu erau Omar Hayssam, să plece cu vaporul. ”Din nefericire, constat că, în ultima vreme, instanțele de judecată nu se gândesc la repercusiuni”, a adăugat profesorul. Pe lângă spitalul constănțean, pe lista neagră se află, printre altele, și Spitalul de Arși din București, unde au fost arestați 20 de medici. Și un Spital din Pitești a rămas fără ginecologi. ”Peste tot în țară, această campanie împotriva medicilor a creat un climat care-i determină pe medici să plece pe capete”, a spus șeful CMR.

CÂȚI AU MAI RĂMAS

2.450 de medici au solicitat CMR, în 2014, certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate. În prezent, sunt membri în CMR cu drept de liberă practică 39.000 de medici. CMR spune că situația cea mai îngrijorătoare este în spitale. Au rămas doar 13.521 medici (comparativ cu 20.648, în 2011, și 14.487, în 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sănătății. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pe categorii de vârstă, dintre medicii de spital, 2.961 au peste 60 de ani, 2.610 sunt între 50 și 60 de ani, 3.642 între 40 și 50 și 3.901 între 30 și 40 de ani și doar 407 sub 30 de ani. Potrivit CMR, anual intră în sistem 3.000 de medici și ies aproximativ 3.500 (prin migrație, pensionare și deces).

SPERANȚE ÎN FEBRUARIE - MARTIE

”Decizia de a declara medicii funcționari publici, decizie luată în afara cadrului legislativ și de interpretare a legii de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), nu este altceva decât un îndemn în plus pentru ca medicii să migreze. Cu atât mai mult cu cât, în nicio țară din UE, din spațiul european, din Canada și SUA, medicul nu este funcționar public”, a declarat șeful CMR. Ultima țară care a renunțat la această sintagmă a fost Franța, în 1992. CMR a intervenit legislativ, prin Ordonanța nr. 2, care a fost aprobată prin lege și care spunea clar că medicii nu sunt funcționari publici. Între timp, ÎCCJ a dat o decizie de interpretare, care a spus că medicii, în condițiile Codului Penal, sunt funcționari publici. ”Singura posibilitate pe care o avem este de a ne adresa, prin Avocatul Poporului, Curții Constituționale. Nici măcar pe vremea lui Ceaușescu nu erau decizii obligatorii, erau decizii de îndrumare ale Curții Supreme. Acum ele sunt obligatorii pentru toate instanțele, deși în legislație spune că judecătorul judecă după lege; înainte spunea și după conștiința proprie, acum au scos conștiința proprie. Singura posibilitate la această interpretare excesivă este de a modifica Codul Penal, de a introduce că medicii nu sunt funcționari”, a explicat șeful CMR. Reprezentanții CMR sunt optimiști, mai ales după discursul noului șef al statului, care a subliniat că Sănătatea constituie pentru el o prioritate. ”(...) poate că vom reuși ca până prin februarie - martie să îndreptăm acest lucru”, a spus prof. dr. Astărăstoae.

Din totalul (2.450) medicilor care au solicitat CMR, în 2014, certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate, 424 sunt de medicină de familie, 127 - obstetrică-ginecologie, 85 - chirurgie generală, 60 - ATI, 55 - psihiatrie, 55 - medicină internă, 52 - pediatrie, 48 - radiologie-imagistică, 45 - medicină de urgență, 43- ortopedie, 42 - cardiologie, 32 - chirurgie plastică - 32.



12