Cele mai bune apariţii editoriale ale lui 2012, premiate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Bilanţul” valorilor, la USR Dobrogea

Cele mai bune apariţii editoriale ale lui 2012, premiate

Cultură 27 Mai 2013 / 00:00 1639 accesări

Sub cupola de sticlă a Muzeului de Artă, care a făcut ca soarele amiezii, mai mult arzător decât prietenos, să fie părtaş la eveniment, Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România a premiat, sâmbătă, cele mai bune apariţii editoriale ale anului 2012. Festivitatea, care a fost presărată cu momente artistice de pantomimă ale studenţilor de la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius”, s-a deschis cu acordarea premiilor „reginei literaturii”, cum a numit preşedintele juriului, Ovidiu Dunăreanu, poezia. Premianţii acestei secţiuni au fost Amelia Stănescu, cu volumul bilingv „Aşternuturi de ploaie”/ „Couvertures de pluie” şi Costel Bunoaica, cu „Noaptea, ca sinele meu”. Premiul pentru Proză a ajuns chiar la preşedintele filialei Dobrogea a USR, Cristina Tamaş, pentru romanul „Vacanţele preşedintelui”. „Dedic această carte memoriei soţului meu”, a spus, izbucnind în lacrimi, Cristina Tamaş.

TREI DEBUTANŢI Premiul pentru debut - poezie a ajuns la tânărul Yigru Zeltil, pseudonimul lui Florin Ionescu, al cărui volum de versuri, „Cacao”, a beneficiat de o primire specială la Bookfest 2012. „Yigru Zeltil dovedeşte o surprinzătoare maturitate, iar acest volum de debut este mai mult decât o promisiune”, a spus criticul de film, lect. univ. dr. Angelo Mitchievici, membru al juriului, alături de Ernesto Mihăilescu, Marian Dopcea şi Iulia Pană.

Un alt premiu de debut a ajuns la Neculai Laza-Bogdanovici, pentru volumul de proză scurtă „Strălucirea din adâncuri”. „Un profesor care şi-a sfinţit locul şi catedra într-un târg de pe malul Dunării, care a stat şi a scris toată viaţa, într-un incredibil anonimat, proză scurtă de o remarcabilă frumuseţe, primeşte, astăzi, premiul pentru debut. Este vorba despre Neculai Laza-Bogdanovici”, a spus preşedintele juriului, prozatorul Ovidiu Dunăreanu.

Şi Marina Cuşa a fost distinsă cu un premiu de debut, pentru primul roman, „Întâlnire virtuală”. „Am scris acest roman pentru mine, dar reacţiile apropiaţilor care l-au citit şi l-au apreciat m-au determinat să-l public, dându-i o valoare antropologică, pentru ca generaţiile viitoare să vadă ce însemna iubirea, în aceşti ani”, a spus Marina Cuşa.

Premiul de excelenţă pentru întreaga activitate literară i-a fost înmânat lui Adrian Buşilă, autor al romanului „Condamnat să ucidă”.

O CARTE NOROCOASĂ Pentru anul 2012, premiul pentru traducere i-a fost conferit prozatorului şi criticului literar Ion Roşioru, pentru o antologie dedicată unui poet belgian simbolist, dificil de tălmăcit, „Emile Verhaeren. Cele mai frumoase poezii”. „Cred că această carte a fost norocoasă. Mare parte dintre poeme au fost traduse aici, în oraş, într-o rezervă de spital”, a spus Ion Roşioru.

Premiile au constat în cărţi, tablouri realizate de graficianul Leonte Năstase, dar şi vouchere speciale.

Premii speciale

În cadrul galei de premiere de sâmbătă au fost acordate şi două distincţii speciale, purtând numele unor regretate personalităţi ale vieţii literare dobrogene, Puiu Enache şi Eugen Lumezianu.

Premiul „Puiu Enache” pentru un roman de inspiraţie dobrogeană a ajuns atât la Constantin Cioroiu, pentru romanul poliţist „Blana leopardului”, cât şi la Vasile Mizdrea, pentru romanul „Delfina”, ultima parte a unei trilogii.

Tânărului scriitor constănţean Jean Lorin Sterian i-a revenit Premiul „Eugen Lumezianu” pentru teatru experimental, distincţia fiindu-i acordată pentru eseurile din „Teatrul din sufragerie”, inspirate din spectacole de teatru care au loc chiar în garsoniera sa, din Bucureşti.

Alte trei premii speciale - ale revistei „Ex Ponto” - au fost acordate plasticianului Constantin Grigoruţă, pentru remarcabilul aspect grafic asigurat publicaţiei literar-culturale, Nastasiei Savin şi Alinei-Dumitriţa Alboaei, pentru eseu literar.

Festivitatea de premiere s-a încheiat cu un emoţionant moment „in memoriam”: acordarea Premiului de Excelenţă post-mortem omului de cultură şi editorului Ioan Popişteanu, pentru sprijinul acordat Filialei Dobrogea a USR şi scriitorilor români contemporani. Cei prezenţi au primit şi câte un album „Ioan Popişteanu. Ex-libris”, editat în luna aprilie, cu prilejul comemorării unui an de la trecerea la cele veşnice a regretatului om de cultură.



12