Celulele din corpul nostru, învăţate să lupte împotriva cancerului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Celulele din corpul nostru, învăţate să lupte împotriva cancerului

Sănătate 05 August 2016 / 15:32 488 accesări

O descoperire extraordinară este pe cale să se producă, după ce oameni de ştiinţă au reuşit să programeze celulele imune pentru a lupta împotriva oricărui tip de boală. Pasul următor: un vaccin universal împotriva cancerului, relatează telegraph.co.uk. Această posibilă nouă terapie presupune injectarea unor mici particule de cod genetic în organism, care călătoresc spre celulele imune şi apoi le învaţă cum să recunoască anumite tipuri de cancer.

Deşi, în trecut, oamenii de ştiinţă au demonstrat că este posibilă ingineria celulelor sistemului imunitar în afara organismului, astfel încât acestea să poată stabili cancerul, este prima dată când s-a întâmplat în interiorul celulelor. Şi pentru că acest cod genetic ar putea fi programat pentru orice tip de cancer, înseamnă că tehnica ar putea fi universală. Medicii ar avea nevoie de profilul genetic al tumorii pentru a face un vaccin personalizat care, pe lângă faptul că ar lupta împotriva bolii, ar şi preveni recidiva. Testat pe şoareci, vaccinul a declanșat un răspuns imun puternic, în timp ce testele clinice făcute în cazul a trei pacienți cu cancer de piele au demonstrat că tratamentul poate fi tolerat. "Vaccinurile sunt rapide, iar producţia lor nu e costisitoare și, practic, orice antigen tumoral poate fi codificat prin ARN (acid ribonucleic - n.r.)", a declarat autorul principal, prof. Ugur Sahin, directorul managerial al organizaţiei biofarmaceutice Translational Oncology (TRON) de la University Medical Centre din Universitatea Johannes Gutenberg, Mainz, Germania. "Abordarea aceasta poate fi privită ca o inedită clasă de vaccinuri universale pentru imunoterapia cancerului", a adăugat acesta.

Echipa s-a concentrat pe o clasă de celule ale sistemului imunitar, numite celulele dendritice, care sunt în mod constant în alertă în cazul invadatorilor străini în organism. Odată ce o celulă dendritică detectează o celulă străină precum cancerul, capturează moleculele de la suprafața acesteia și le prezintă celulelor T (criminale pentru cancer), instruindu-le astfel pentru începerea luptei împotriva bolii. Cu toate acestea, celulele specifice cancerului sunt foarte asemănătoare celor normale şi astfel, deseori, sistemul imunitar le evită.

Noua tehnologie presupune plasarea unui mic fragment de cod genetic într-o nanoparticulă și dându-i o încărcătură ușor negativă, este atrasă de celulele dendritice ale sistemului imunitar în splină, în ganglionii limfatici și în măduva osoasă. Odată ajuns acolo, dispune de crearea unei molecule de cancer - cunoscute ca antigen - care este apoi utilizată ca o "imagine" biologică, astfel încât celulele imune să ştie de ce anume să se apere. Autorii au demonstrat că declanşează un răspuns puternic din partea celulelor T şi porneşte lupta împotriva tumorilor.

Dr. Aine McCarthy, ofiţer de informaţii în cadrul Cancer Research UK, a declarat: "Prin combinarea studiilor de laborator cu rezultate dintr-un studiu clinic incipient, această cercetare arată că un nou tip de tratament prin vaccin ar putea fi utilizat pentru a trata pacienţii cu melanom prin stimularea efectelor sistemului imunitar". "Pentru că vaccinul a fost testat la doar trei pacienți, sunt necesare studii clinice mai ample pentru a confirma că vaccinul funcționează și că poate fi folosit în siguranță, în timp ce o cercetare mai dezvoltată va determina dacă ar putea fi utilizat pentru a trata alte tipuri de cancer", a adăugat aceasta. Cercetarea a fost publicată în jurnalul "Nature”.

Taguri articol


12