„Cinegetică și Navigație” cu tablouri, arme și trofee

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Muzeul de Istorie găzduiește o expoziție de licitație

„Cinegetică și Navigație” cu tablouri, arme și trofee

Monden 16 Iulie 2015 / 00:00 2478 accesări

Tablouri cu semnături celebre, decorațiuni, whisky-uri rafinate, arme și trofee de vânătoare precum și diverse alte accesorii alcătuiau un adevărat univers al bărbaților înstăriți din secolul trecut. Astăzi, majoritatea acestor obiecte simbolice se regăsesc în posesia colecționarilor. O întreagă expoziție cu astfel de obiecte ce vor fi scoase la licitație peste numai câteva zile se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Expoziția a fost vernisată ieri, la orele prânzului, în sala „Adrian Rădulescu”, în prezența directorului instituției, dr. Gabriel Custurea, a directorului Muzeului de Artă din Constanța, dr. Doina Păuleanu, și a comisarului de licitație Artmark, Adina Matei.

TABLOURI ADECVATE LOCULUI Expoziția poartă denumirea „Cinegetică şi Navigaţie” și deține tablouri ale celui mai cunoscut pictor de marine, Dimitrie Știubei, dar și o colecție de whisky-uri rare, precum și tolba de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu. Lucrările de artă plastică cu tematică marină atrag însă cel mai mare interes iubitorilor de artă de la malul mării. „În urmă cu câțiva ani, când Artmark a luat inițiativa de a organiza o licitație cu obiecte de artă la Constanța, eu am exprimat puțin scepticism cu privire la ideea de colecție constănțeană, care este puțin mai neobișnuită în orașul nostru, preocupările unui oraș portuar mergând în alte direcții decât în cea a colecționării obiectelor de artă. Încercările au avut succes și iată că există și aici un public. Licitația este adecvată locului, multe tablouri fiind realizate de Dimitrie Știubei, comandorul-pictor care nu lipsea de pe pereții niciuneia dintre casele bine situate din Constanța. Există și tablouri realizate la Constanța sau la Balcic, pentru că se știe ce calități formative au avut țărmul mării și lumina dobrogeană asupra pictorilor români interbelici”, a declarat Doina Păuleanu.

PREȚURI DE PORNIRE DE LA 150 LA 10.000 DE EURO Expoziţia Licitaţiei „Cinegetică şi Navigaţie” poate fi vizitată la și astăzi la muzeu, până la ora 19.00, după care se va muta la hotelul Vega din Mamaia, acolo unde poate fi vizitată mâine, între orele 10.00 și 20.00, sâmbătă, în intervalul orar 10.00 - 18.30, şi duminică, în ziua licitației, de la ora 10.00 până la 19.00. O oră mai târziu, duminică, pe terasa hotelului Vega vor fi scoase la licitație obiectele de colecție. „Suntem în al treilea an consecutiv la mare pentru a face licitații și căutăm un circuit pe piața de artă între București și orașele din țară. Anul acesta am venit cu o licitație interesantă, cu coarne de vânătoare, avem și un automobil de epocă Land Rover. Cele mai scumpe obiecte sunt tablourile, avem și o sabie veche. Prețurile încep de la 150 de euro pentru obiecte decorative. Cele mai scumpe obiecte pornesc și de la 10.000 de euro, printre acestea aflându-se tablouri de Petrașcu și Pallady”, a declarat comisarul de licitație Adina Matei.



12