Clădire istorică, de la ruină la centru cultural

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu bani europeni

Clădire istorică, de la ruină la centru cultural

Administrație 12 Octombrie 2015 / 14:16 749 accesări

Dintr-o ruină, clădirea-monument care adăpostea odinioară fosta Școală de Fete din Medgidia va fi transformată într-un centru cultural dedicat viitorilor artiști plastici. Asta s-ar putea întâmpla numai dacă proiectul european de reabilitare a clădirii istorice va fi aprobat. Pentru ca monumentul să fie readus la gloria de odinioară, este nevoie de cel puțin 1,8 milioane de euro, bani pe care municipalitatea vrea să îi obțină din fonduri europene.

MONUMENT Imobilul care ar trebui să fie reabilitat a fost construit în 1932. Până în 1949 a funcționat ca școală de fete, iar un an mai târziu a fost transformat în școală mixtă. Edificiul a adăpostit unitatea de învățământ până în 1998, când clădirea, vizibil deteriorată, a fost închisă și a intrat în conservare. Timp de 17 ani, autoritățile locale au făcut tot felul de proiecte pentru reabilitarea clădirii și au încercat de nenumărate ori să obțină finanțare pentru recondiționare, modernizare și dotare. Anul trecut, Primăria a avut o tentativă de a contracta fonduri de la Guvernul norvegian. Însă proiectul a fgost respins pentru că nu a îndeplinit toate condițiile cerute. „Problema noastră a fost aceea că nu am dovedit cu documente ce se va întâmpla cu operele de artă pe care le vor crea artiștii formați în cadrul centrului cultural pe care vrem să îl amenajăm în clădire. Ar fi trebuit să explicăm clar ce fel de expoziții vom organiza și la ce frecvență de timp”, a explicat primarul din Medgidia, Marian Iordache. Așa se face că administrația trebuie să reactualizeze proiectul, pentru a obține fonduri europene.

AMENAJĂRI Dacă Uniunea Europeană va acorda banii pentru reabilitare, cele zece săli aflate în interiorul imobilului (șase la parter și patru la etaj) vor fi amenajate special pentru instruirea vocațională a celor care vor să devină artiști plastici. „Sălile vor fi dotate cu mobilier nou, aparatură de ultimă generație și instrumente moderne. Fiecare sală va avea și o anexă, în care vor fi depozitate materialele de lucru. De asemenea, intenționăm să amenajăm și o mansardă în care să depozităm materialele neutilizate, precum și tablourile și sculpturile ce vor fi expuse în cadrul evenimentelor pe care le vom pregăti”, a mai explicat Iordache. Cel mai probabil, proiectul pentru renovarea școlii de fete va fi depus la jumătatea anului viitor.

Citește și:

Clădire centenară, transformată din ruină în centru civic

Muzeul Hamangia din Cernavodă, viitorul leagăn al istoriei dobrogene



12