CNAS, neinteresat de soarta bolnavilor de cancer din Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNAS, neinteresat de soarta bolnavilor de cancer din Constanţa

Sănătate 24 Septembrie 2018 / 16:02 3880 accesări

În urma demersului Telegraf cu privire la soarta pacienţilor bolnavi de cancer, din Constanţa, şi care au nevoie de servicii de radioterapie, MedEuropa, singurul centru care furnizează astfel de servicii în oraşul nostru și în zona Dobrogei a emis un comunicat în care clarifica situaţia. Pe scurt, Centrul de radioterapie MedEuropa a funcţionat până acum din fonduri proprii, iar de acum înainte, chiar începând de astăzi, 24 septembrie, pacienţii trebuie să plătească pentru serviciile companiei. Mai multe detalii, precum şi comunicatul integral al MedEuropa puteţi citi aici: https://www.telegrafonline.ro/de-astazi-bolnavii-de-cancer-din-constanta-isi-vor-plati-radioterapia.

La întrebarea firească a unei paciente – „De ce nu sunt decontate serviciile acestui centru”, am aflat că dosarul pentru decontarea serviciilor de radioterapie pentru bolnavii de cancer din Constanţa a fost înaintat către CNAS, însă acolo a intrat în... metastază. „Centrul de radioterapie MedEuropa, deschis la Constanța în urmă cu 3 luni, a funcționat, până în prezent, exclusiv din fonduri proprii, fără să beneficieze de decontare din partea CNAS. Centrul a oferit în tot acest interval, servicii medicale gratuite în valoare de peste 2.121.600 lei și a realizat, în paralel, toate demersurile necesare pentru ca decontarea tratamentelor să se efectueze de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie - Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. CNAS a răspuns că poate aloca fonduri pentru bolnavii de cancer din Constanța și din zona Dobrogei care necesită radioterapie în urma unei rectificări bugetare pozitive, însă deși aceasta s-a adoptat la începutul lunii septembrie cu o suplimentare de 642,8 milioane lei pentru fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, MedEuropa, singurul centru de radioterapie din regiune, nu a primit un răspuns favorabil din partea CNAS în ceea ce privește decontarea tratamentelor către pacienți. În consecință, începând cu data de 24 septembrie, centrul a introdus servicii de radioterapie cu plată pentru pacienții noi”, au declarat, în exclusivitate pentru Telegraf, reprezentanțiiMedEuropa.

Cât costă şedinţele de radioterapie

În ceea ce priveşte preţul tratamentului care ar fi trebuit decontat de CNAS şi pe care, de astăzi, trebuie să îl plătească bolnavii constănţeni, lucrurile sunt clare: „Tarifele pe care centrul de radioterapie MedEuropa le va practica începând cu 24 septembrie sunt identice cu sumele ce ar fi putut fi decontate prin Programul Naţional de Oncologie - Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecţiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. Preţul este de 320 lei pentru şedinţa de radioterapie 3D şi 640 lei pentru sedinţa de radioterapie VMAT”, lămureşte aceeaşi sursă.

Ce spune Casa de Asigurări

Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, Centrul de radioterapie MedEuropa nu a avut și nu are contract cu CJAS; până acum ei au tratat pacienții din resurse proprii. Documentele au fost depuse de către respectivul centru, dar se așteaptă un răspuns din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În momentul în care se vor afla în relații contractuale cu CJAS, se va pune problema alocării de fonduri; totul însă depinde de CNAS, dacă dispune sau nu de sumele necesare pentru acest tip de servicii medicale și la Constanța.12
Pagina a fost generata in 0.4327 secunde