Codul Fiscal, modificat din nou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Codul Fiscal, modificat din nou

Impozit pe profit pentru microîntreprinderile care obţin peste 50% din venituri din activităţi de management şi consultanţă
Economie 23 Decembrie 2006 / 00:00 820 accesări

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă pentru completarea Codului Fiscal, act normativ care se referă la impozitarea microîntreprinderilor, taxa specială de înmatriculare, tranzacţiile imobiliare şi veniturile bugetelor locale. "Modificările au reieşit în urma unor consultări cu mediul de afaceri", a precizat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a arătat că a fost sesizată şi o greşeală prin menţionarea anului 2006 în loc de 2007. Potrivit ordonanţei, microîntreprinderile vor deveni plătitori de impozit pe profit în orice trimestru dintr-un an fiscal, dacă ponderea veniturilor din activităţi de management şi consultanţă depăşeşte 50% din total. În cazul în care o microîntreprindere realizează venituri mai mari decît echivalentul a 100.000 de euro în cursul anului fiscal sau depăşeşte proporţia de 50% din venituri realizate din consultanţă sau management, firma va fi obligată să plătească impozit pe profit începînd cu trimestrul în care limita a fost depăşită. Vor fi luate în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Normele aprobate de Executiv stabilesc că încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se efectuează prin analizarea contractelor încheiate.

Ordonanţa stabileşte, de asemenea, că posesorii de autoturisme înmatriculate după 1 ianuarie 2007 care au achitat, în 2006, accizele cu ocazia importului şi achiziţionării de pe piaţa internă nu vor plăti taxa specială pentru prima înmatriculare. Sînt scutite de la taxă şi autoturismele introduse în Romania pe baza unor contracte de leasing iniţiate înainte de 1 ianuarie 2007 şi a căror încheiere se va realiza după această dată. Taxa se aplică atît autoturismelor şi autovehiculelor noi, cît şi celor rulate, cu masa totală maximă autorizată de pînă la 3,5 tone, inclusiv. Taxa specială se plăteşte cu ocazia primei înmatriculări în România, cu excepţia autovehiculelor care sînt înmatriculate temporar în România pe o perioadă de timp egală cu durata de valabilitate a asigurării internaţionale (Cartea Verde). În privinţa sumelor colectate din tranzacţiile imobiliare, ordonanţa stabileşte că o cotă de 40% se va vira la bugetul de stat, şi nu la bugetul general consolidat, cum era menţionat în Codului Fiscal aprobat de Parlament la începutul lunii iulie. O altă modificare se referă la faptul că regiile autonome din subordinea consiliilor locale care realizează proiecte cu asistenţă financiară din partea UE sau a altor organisme internaţionale vor datora impozit pe profit la bugetele locale pînă la sfîrşitul anului în care se încheie proiectul. Dobînzile, majorările de întîrziere şi amenzile datorate vor constitui, de asemenea, venituri la bugetele locale. Situaţia este valabilă şi în cazul în care aceste sume sînt datorate de societăţile comerciale în care consiliile locale sînt acţionari majoritari. Codul Fiscal, aprobat de Guvern în luna mai şi de Parlament la începutul lunii iulie, stabileşte că impozitul pe profit datorat pentru anul 2006 de regiile autonome din subordinea consiliilor locale şi de către companiile care au acţionari majoritari consiliile locale se declară şi se plăteşte la bugetele locale, pînă la data de 31 martie 2007.



12