Comisia Europeană propune eliminarea restricțiilor de călătorie pentru persoanele vaccinate anti-Covid

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Comisia Europeană propune eliminarea restricțiilor de călătorie pentru persoanele vaccinate anti-Covid

Social, Externe 03 Mai 2021 / 20:56 588 accesări

Comisia Europeană propune eliminarea restricțiilor de călătorie pentru persoanele vaccinate complet împotriva Covid, precum și pentru cele care provin din țări care au o situație epidemiologică bună.

Propunerile Comisiei Europene:

  • Relaxarea restricțiilor actuale privind călătoriile neesențiale în UE, pentru a ține seama de progresele campaniilor de vaccinare și de evoluția situației epidemiologice la nivel mondial, pe baza datelor științifice care arată că vaccinarea ajută considerabil la ruperea lanțului de transmisie.
  • Astfel, până când certificatului verde devine operațional, Comisia Europeană propune ca intrarea în UE din motive neesențiale să fie permisă nu numai pentru persoanele care provin din țări cu o situație epidemiologică bună, ci și pentru toate persoanele care au primit schema completă de inoculare cu vaccinurile autorizate în Blocul Comunitar, cu cel puțin 14 zile înainte de sosire. În plus, dacă statele membre decid să renunțe la cererea de prezentare a unui test PCR negativ și la măsura carantinării pentru cetățenii UE vaccinați, Comisia propune renunțarea la asemenea cerințe și pentru călătorii vaccinați, proveniți din afara blocului.
  • Până la introducerea certificatului verde digital, statele membre ar trebui să poată accepta certificate din țări terțe pe baza legislației naționale, ținând seama de capacitatea de a verifica autenticitatea, validitatea și integritatea certificatului și dacă acesta conține toate datele relevante.
  • Celor care călătoresc din motive esențiale (lucrătorii din domeniul sanitar, lucrătorii transfrontalieri, lucrătorii agricoli sezonieri, personalul de transport și navigatorii, pasagerii în tranzit, cei care călătoresc din motive familiale sau cei care vin la studii) ar trebui să li se permită să intre în UE, indiferent dacă sunt vaccinați și indiferent de țara de proveniență.
  • Copiii care nu sunt cuprinși în schema de vaccinare ar trebui să poată călători cu părinții lor vaccinați, dacă prezintă un test PCR COVID-19 negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire. În aceste cazuri, statele membre ar putea necesita teste suplimentare după sosire.
  • Extinderea listei statelor din care sunt permise intrările în UE, pe baza evoluției situației epidemiologice. În același timp, pentru a limita riscul răspândirii noilor variante ale coronavirusului, Comisia propune un nou mecanism numit “frână de urgență”, care să permită statelor membre să acționeze rapid și temporar în limitarea călătoriilor din țările afectate. Atunci când situația epidemiologică a unei țări din afara UE se înrăutățește rapid sau dacă apare o variantă îngrijorătoarea a coronavirusului, un stat membru poate suspenda de urgență și temporar toate călătoriile de intrare ale cetățenilor din afara UE.

Potrivit comunicatului Comisiei Europene, statele membre ar putea lua în considerare înființarea unui portal care să permită călătorilor să solicite recunoașterea unui certificat de vaccinare emis de o țară din afara UE, ca dovadă a vaccinării și/sau pentru eliberarea unui certificat verde digital. Călătorii ar trebui să poată dovedi statutul lor de vaccinare cu un certificat verde digital emis de autoritățile statelor membre în mod individual, sau cu un alt certificat recunoscut ca echivalent în virtutea unei decizii a Comisiei.

Sursă: BizidayŞtiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1991 secunde