Concediu de trei luni şi indemnizaţie pentru persoanele care adoptă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect

Concediu de trei luni şi indemnizaţie pentru persoanele care adoptă?

Social 08 Aprilie 2015 / 00:00 721 accesări

Persoanele care adoptă ar putea beneficia de un concediu de trei luni de acomodare cu copilul şi de o indemnizaţie lunară, iar angajatorii ar putea fi obligaţi să le acorde o dispensă pentru a face evaluările impuse de obţinerea atestatului, în limita a 40 de ore pe an, fără diminuarea salariului. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus, ieri, în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 273/2004 privind procedura adopţiei (http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/3759-2015-04-07-proiectlege).

Proiectul de act normativ, elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), urmăreşte să simplifice procedura de adopţie şi să ofere soluţii legislative care să asigure o mai bună funcţionare a actualului sistem de adopţii.

Documentul propune revizuirea cadrului normativ în materia adopţiei, introducând dispoziţii menite să asigure celeritate în dobândirea statutului de copil adoptabil, dispoziţii destinate flexibilizării procedurii de evaluare a adoptatorilor şi susţinerii demersurilor de adopţie ale acestora, măsuri referitoare la realizarea potrivirii copilului cu o familie adoptatoare, dispoziţii procedurale speciale care să permită soluţionarea mai rapidă de către instanţa judecătorească a cauzelor pe care le presupune finalizarea unei adopţii, dar şi noi măsuri în adopţia internaţională. Astfel, proiectul reglementează situaţia în care părinţii biologici legal citaţi de către instanţa judecătorească refuză să se prezinte pentru exprimarea consimţământului la adopţie, la două termene fixate de către instanţă. "În această situaţie, instanţa are posibilitatea de a aprecia neprezentarea ca fiind un refuz abuziv al părinţilor biologici de a consimţi la adopţie şi poate declara copilul adoptabil fără consimţământul lor", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

Proiectul de lege prevede şi posibilitatea luării consimţământului prin comisie rogatorie sau la domiciliul părintelui, în cazul în care acesta, din motive temeinice, nu se poate deplasa la instanţă. De asemenea, proiectul reglementează o nouă situaţie, respectiv aceea în care după instituirea măsurii de protecţie specială au trecut şase luni, iar părinţii şi rudele copilului până la gradul al patrulea nu au putut fi găsiți. În acest caz, pot fi demarate procedurile de adopţie, respectiv planul individualizat de protecţie poate avea ca finalitate adopţia. Documentul va fi în dezbatere publică până în 20 mai.



12