Condamnare pentru Constantinescu și în dosarul împăduririlor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
15 ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Condamnare pentru Constantinescu și în dosarul împăduririlor

Justiție 29 Iulie 2016 / 16:12 2052 accesări

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța (CJC) Nicușor Constantinescu a fost condamnat, de magistrații Curții de Apel București, la 15 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul împăduririlor. Decizia, anunțată joi, 14 iulie, nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție. Este a treia condamnare pentru Nicușor Constantinescu în decurs de doar două săptămâni. În 27 iunie, fostul președinte CJC a fost condamnat la șase ani de închisoare în dosarul eolienelor, în care a fost denunțat de omul de afaceri Marian Turbatu. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată. De asemenea, în 29 iunie, Constantinescu a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul privind presupusa subfinanțare a Centrului Militar Zonal Constanța. În prezent, el își ispășește această pedeapsă în Penitenciarul Poarta Albă.

În dosarul împăduririlor Constantinescu a fost pentru judecat de punerea în aplicare a unor hotărâri CJC privind amplasarea perdelelor forestiere de protecție agricolă, plantarea de pomi fructiferi și asigurarea de locuințe pentru medici de renume transferați la Constanța pentru a profesa la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța. Alături de Constantinescu, au fost trimiși în judecată alte 18 persoane fizice și juridice. Printre acestea se numără mai mulți foşti sau actuali angajați CJC şi ai Regiei Autonome Județeane de Drumuri și Poduri (RAJDP - instituție din subordinea CJC care s-a ocupat de plantări), Felicia Tăicuțu, Titi Cenușă, Adrian Gâmbuțeanu, Gică Ene, Ionuț Țițimeaua, Tudorel Pârvu, Bogdan Dima Gavrilă, Lucian Simion, Constantin Vlăducă, notarul public Ruxandra Darie, fostul primar al comunei Lipnița Florin Onescu, secretarul aceleiași comune, Nela Geileanu, și mai mulți oameni de afaceri din Constanța (Costică Zelcă, Victor Aurelian Coman, Daniel Dan Popa). De asemenea, printre persoanele juridice implicate în acest dosar se află RAJDP, și societățile comerciale Rom Coman SRL și STOP SRL.

MARTORII AU CONTRAZIS ACUZAȚIILE PROCURORILOR

Toți cei menționați au fost trimiși în judecată la jumătatea lui noiembrie 2014, dosarul ajungând pe rolul Curții de Apel București. De atunci și până acum, au fost audiați aproape toți primarii din județul Constanța, angajați ai RAJDP și mai mulți funcționari publici care au fost implicați în aceste proiecte. Cei mai mulți au demontat acuzațiile procurorilor, confirmând, în fața instanței, faptul că proiectul inițiat de Constantinescu s-a dovedit a fi vital pentru prevenirea deșertificării în localitățile pe care le conduc. „Campania de împădurire a terenurilor degradate este nemaipomenit de bună și aș vrea să continue. Am recunoscut în fața instanței că am cerut CJC să ne mai aloce câțiva puieți, pentru a mai planta în câteva zone din localitate. Totodată, mi se pare nedrept ca președintele CJC să fie acuzat pentru faptul că animalele au provocat distrugeri în livezi și păduri. Crescătorii care își lasă animalele nesupravegheate ar trebui pedepsiți”, a spus primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, unul dintre edilii audiați în acest dosar. În ciuda declarațiilor martorilor, judecătorii au decis să îl condamne pe Constantinescu.12
Pagina a fost generata in 0.2699 secunde