Consiliul de Securitate al ONU a autorizat 300 de observatori în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat 300 de observatori în Siria

Externe 23 Aprilie 2012 / 00:00 413 accesări

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, sâmbătă, în unanimitate, o rezoluţie care autorizează trimiterea a 300 de observatori în Siria, pentru a monitoriza respectarea armistiţiului. Cei 300 de observatori militari neînarmaţi trebuie mobilizaţi rapid şi pentru o perioadă iniţială de 90 de zile, potrivit textului promovat în special de Rusia, Franţa, China şi Germania. Va trebui însă mai întâi ca secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să stabilească dacă consolidarea armistiţiului permite această mobilizare. În prezent, armistiţiul instaurat oficial la 12 aprilie este încălcat în mod regulat. Numărul şi componenţa părţii civile a acestei misiuni nu sunt precizate în Rezoluţia 2.043. Trimiterea a 300 de observatori este definită ca o ”mobilizare iniţială”, lăsând posibilitatea suplimentării numărului de membri. Misiunea de observatori trebuie să monitorizeze armistiţiul în Siria şi să ajute la aplicarea planului de pace în şase puncte al mediatorului ONU şi al Ligii Arabe, Kofi Annan, care prevede, de asemenea, un dialog politic între putere şi opoziţie şi eliberarea persoanelor arestate de la începutul represiunii, în martie 2011. Criza din Siria s-a soldat cu peste 9.000 de morţi în 13 luni, potrivit ONU. Rezoluţia cere Guvernului sirian să vegheze la buna funcţionare a misiunii şi în special să-i asigure imediat libertatea de circulaţie şi accesul total şi fără obstacole, necesare executării mandatului său. Textul cere, de asemenea, pentru observatori, comunicaţii fără ingerinţe şi garanţii de securitate. Textul subliniază ”necesitatea ca Guvernul sirian şi ONU să ajungă la un acord rapid privind mijloace de transport aerian adecvate (avioane sau elicoptere) pentru misiune”.

DEFLAGRAŢIE O explozie puternică a fost auzită sâmbătă, la baza aeriană a armatei siriene Mazze, situată la periferia Damascului, a anunţat Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (OSDO), fără a oferi mai multe detalii despre cauzele deflagraţiei. Potrivit unor militanţi, armata a blocat ulterior drumul spre aeroport şi lunetiştii au ocupat poziţii pe acoperişurile imobilelor învecinate. Confruntări sporadice între soldaţi şi dezertori s-au înregistrat recent în capitală, înainte de intrarea în vigoare oficială a armistiţiului prevăzut de planul emisarului internaţional Kofi Annan, la 12 aprilie.

NOI SANCŢIUNI UE pregăteşte al 14-lea set de sancţiuni împotriva regimului sirian, limitând exporturile de material represiv, dar şi de produse de lux, pentru a ataca simbolic stilul de viaţă al cuplului Assad, au declarat surse diplomatice. Pe de o parte, UE vrea să extindă lista de echipamente care pot servi în scopul reprimării opoziţiei sau care pot fi folosite la elaborarea unor asemenea produse, a subliniat el. Unele dintre aceste produse vor fi interzise, altele vor necesita un proces de autorizare specială, de la caz la caz, a precizat diplomatul. Pe de altă parte, UE intenţionează să anunţe interdicţia exportului de produse de lux, deşi câmpul de aplicare a acestei măsuri nu a fost încă definit, a adăugat acesta. Atacând produsele de lux, UE vizează în manieră foarte simbolică stilul de viaţă al cuplului Assad, după ce presa a scris despre gusturile de lux ale soţiei preşedintelui sirian, Bashar al-Assad, Asma, a recunoscut un alt diplomat european. În urmă cu o lună, miniştrii europeni au impus pentru prima dată sancţiuni împotriva lui Asma al-Assad şi a altor trei membri ai familiei sale, între care mama sa. În total, 126 de persoane şi 41 de societăţi sunt vizate de sancţiunile europene. Pe de altă parte, UE este dispusă să acorde mijloace logistice misiunii de de observatori pe care ONU intenţionează să o trimită în Siria.



12