Consumați crenvurști? Vă riscați viața!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nerecomandați copiilor și cardiacilor

Consumați crenvurști? Vă riscați viața!

Social 09 Mai 2016 / 16:40 3218 accesări

Dacă mai sunteți printre cei care cred că doi crenvurști, puțin muștar și o felie proaspătă de pâine reprezintă un mic dejun potrivit pentru dumneavoastră sau pentru copiii dumneavoastră, ar trebui să citiți cu atenție studiul realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) privind calitatea crenvurștilor. APC a achiziționat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 43 de tipuri de crenvurști, pentru a analiza conținutul lor și a atrage atenția consumatorilor cu privire la potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Conform dicționarelor, crenvurștii sunt mezeluri din carne, sub formă de cârnat subțire, din carne de vită și slănină tocată foarte fin și trasă în mațe de oaie sau membrane din material plastic, cel mai adesea prezentate în pereche.

42% DINTRE PRODUSELE ANALIZATE SUNT COLORATE CU CARMIN, OBȚINUT DINTR-O SPECIE DE INSECTĂ

93% din produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi până la 11 aditivi, deci numai 7% dintre produsele analizate nu conțin aditivi alimentari. 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin / E120 / acid carminic, un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insectă numită coșenilă. La 44% dintre produsele analizate, gustul și aroma au fost potențate cu monoglutamat de sodiu, iar la 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngroșare suspect de apariția anumitor afecțiuni medicale.

RECOMANDĂRI

„La alegerea unui sortiment de crenvurști trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi, conținutul de sare, evitându-se acei crenvurști care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu”, a explicat președintele APC România, conf. univ. dr. Costel Stanciu. Totodată, trebuie evitați crenvurștii obținuți din carne separată mecanic (resturi de țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) cu adaosuri de zaharuri, făină de grâu, griș de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. ”Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurștii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a mai adăugat conf. univ. dr. Costel Stanciu.

LABORATOR DE CHIMIE ÎN MEMBRANĂ ARTIFICIALĂ

Cu toate acestea, experții APC au găsit o listă interminabilă de ingrediente din care se produc crenvurștii ce se află la vânzare în supermarketurile din România: pe lângă carnea de pui, curcan sau porc (separată sau nu mecanic), grăsime și piele de pui, în crenvurști se mai găsesc slănină, șorici, praf și emulsie de șorici, gelatină, cloagen, apă, făină și griș de grâu, fibre de soia, de mazăre sau fibre vegetale, amidon de cartofi, cazeină, proteină animală, din lapte, proteine vegetale hidrolizante, extract de drojdie, sirop de glucoză, dextroză, lactoză, glucoză, zahăr, arome, difosfat de sodiu, polifosfați de sodiu, izoascorbat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de sodiu, acid ascorbic, eritorbat de sodiu, carmin, iodat de potasiu, monoglutamat de sodiu, acid citric, acetat de sodiu, citrat de sodiu, glucono-delta-lactona, citrat trisodic, lactat de potasiu, diacetat de sodiu, caragenan, gumă de guar, gumă de xantan, gumă Tara, di-polifosfați de sodiu și potasiu, acid lactic, lactat de calciu, tartrați de sodiu, extract de acerolă, acerolă uscată, extract vegetal natural (sfeclă roșie, curcuma, ibiscus).

Top 10 mărci de crenvurști după conţinutul de carne: Pikok / Polonia, cu 93% carne din pulpă de porc și fără aditivi; Golfera / Italia, cu 88% carne de pui și 2 aditivi; AIA / Italia, cu 88% carne de curcan și pui, dar cu 5 aditivi; Dulano / Germania, cu 87% carne de porc și 2 aditivi; Aldis / România, cu 87% carne (60% piept de pui și 27% carne lucru pui), cu 3 aditivi; Martinel / Reinert / România, cu 85% carne de porc și 3 aditivi; Pikok / Polonia, cu 85% carne (72% piept de pui și 13% carne din pulpă de pui) și 9 aditivi; Perfect Poultry / Slovenia, cu 82% carne de pui și 5 aditivi; Agil / România, cu 80% piept de pui și fără aditivi; Zimbo / Ungaria, cu 80% carne (60% carne de porc și 20% carne de vită) și 5 aditivi.

Taguri articol


12