Contracepţia de urgenţă nu trebuie folosită mai des de o dată la şase luni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Interviu cu şeful Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, dr. Loti Popescu

Contracepţia de urgenţă nu trebuie folosită mai des de o dată la şase luni

Politică 18 Septembrie 2006 / 00:00 844 accesări

Metodele contraceptive sînt folosite pentru prevenirea sarcinilor nedorite. Este un subiect mult discutat şi controversat încă. Pentru medici, care se confruntă cu o rată a mortalităţii materne şi infantile crescute, problema prevenirii sarcinilor nedorite prin folosirea metodelor contraceptive devine o problemă de sănătate publică. Numărul crescut de avorturi ca urmare a sarcinilor nedorite îi determină pe specialiştii din sistemul medical să propună femeilor (şi bărbaţilor) metode prin care pot avea copii atunci cînd doresc şi cîţi copii doresc. Contracepţia de urgenţă pe bază de pilule face parte din metodele hormonale de contracepţie. Pentru mai multe detalii despre contracepţia de urgenţă, în ce condiţii, cînd şi cum se administrează, ne-am adresat şefului Biroului de Programe de Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate, din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Loti Popescu.

Ce este contracepţia de urgenţă?

Este o metodă contraceptivă constînd în administrarea mai multor pilule care previn apariţia sarcinilor nedorite după un contact sexul neprotejat sau în cazul folosirii incorecte a altor metode contraceptive.

Cînd se foloseşte o astfel de metodă?

Există produse care sînt eficiente în 48 de ore şi se pot procura de la farmacii, dar şi produse care acţionează în 72 de ore. Acestea din urmă se pot obţine numai de la cabinetele de planificare familială.

De unde?

Adresaţi-vă fie unui cabinet de planificare familială, fie unei farmacii. Aici veţi primi şi instrucţiunile de folosire.

Cum acţionează?

Opreşte ovulaţia, împiedică fertilizarea ovulului sau fixarea lui în mucoasa uterină.

Cît de eficientă este această metodă?

Metoda este eficientă în 75% din cazuri. Eficienţa este cu atît mai mare cu cît timpul scurs de la contactul sexual pînă la momentul administrării pilulelor este mai scurt.

Există efecte secundare?

La majoritatea femeilor nu apar efecte secundare. Uneori, la scurt timp după administrare, pot să apară greţuri, vărsături, ameţeli, senzaţie de greutate a sînilor. Mai trebuie spus că pentru întîrzieri mai mari de patru săptămîni sau pentru o menstruaţie cantitativ mai redusă sau dureroasă, femeile trebuie să se adreseze unui medic specialist.

Cît de des pot fi folosite aceste pilule?

Contracepţia de urgenţă nu trebuie folosită mai des de o dată la şase luni. De asemenea, contracepţia de urgenţă nu protejează împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală şi nici împotriva HIV/SIDA, riscul de îmbolnăvire crescînd odată cu numărul partenerilor sexuali.

Taguri articol


12