Corpul de Control al primului-ministru face verificări la Romsilva

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Corpul de Control al primului-ministru face verificări la Romsilva

28 Ianuarie 2016 / 16:19 522 accesări

Corpul de Control al primului-ministru a început o acțiune de control la Regia Națională a Pădurilor - Romsilva vizând activitatea din ultimii doi ani a instituției, a anunțat joi Guvernul.

''Obiectivele controlului sunt: verificarea respectării dispozițiilor legale cu privire la organizarea și funcționarea entității controlate, verificarea respectării dispozițiilor legale și a reglementărilor interne cu privire la îndeplinirea atribuțiilor specifice, precum și alte aspecte relevante pentru acțiunea de control'', se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit aceleiași surse, perioada supusă controlului este 1 ianuarie 2014 - prezent.

Bogdan Chirițoiu a afirmat, într-o conferință de presă la Miercurea Ciuc, că în analiza preliminară asupra industriei lemnului, lansată anul trecut, a ''reproşat'' Romsilva că multe din vânzările de lemn se făceau prin negociere directă cu o singură companie, că nu se fac destule licitaţii la Regia Națională a Pădurilor și că ''nu este destulă concurenţă'' în achiziţia de lemn.

De asemenea, Chirițoiu a recomandat Romsilva să înceapă licitaţiile de la preţul minim din anul anterior şi nu de la preţul mediu, acuzând-o de ''exces de zel'' și de interpretarea ''exagerată'' a prevederilor legale.

Peste 3.500 de reprezentanţi din industria lemnului au protestat marţi, în Piaţa Victoriei, ei susţinând că Romsilva a crescut cu 300 la sută preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

Ministerul Mediului a transmis săptămâna trecută, printr-un comunicat, că analiza pe care a efectuat-o, cât și motivele invocate de operatorii economici privind eșecul licitațiilor desfășurate, arată că prețurile practicate de Romsilva sunt ridicate.

Reprezentanții ministerului mai spuneau că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenței cu privire la modul de stabilire al prețurilor de referință. Consiliul a fost de părere că prețurile de referință trebuie stabilite în funcție de condițiile de piață și a arătat că Romsilva nu este obligată să stabilească prețurile luând în considerare prețurile medii ponderate de la nivelul anului 2015, așa cum se susține în fundamentarea deciziei directorului Romsilva privind stabilirea prețurilor de referință pe specii.12