Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Covor maramureșean cu”horă - Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța

Cultură 25 Iunie 2022 / 13:26 1642 accesări
Sursa: Muzeul de Artă Populară Constanța

Sursa: Muzeul de Artă Populară Constanța

Covorul maramureșean denumit local”țol de rudă” este o țesătură caracteristică organizării interiorului tradițional din Maramureș. Ruda este o bârnă din lemn suspendată de tavan deasupra patului, pe care erau așezate în straturi țoluri,”șterguri”, cearceafuri, perne, toate acestea indicând starea materială a familiei.

Piesa prezentată astăzi este țesută din cânepă și lână, are o lungime de aproximativ 3 m și lățimea de 1 m. A fost achiziționată din comuna Berbești, Maramureș și datează din primul sfert al secolului al XX-lea.

Covorul se particularizează prin două borduri cu decor diferit: una cu motive vegetale și alta cu siluete feminine cu brațele ridicate, dispuse în șir precum personajele prinse în horă. Acest motiv al”horelor” constituie un decor frecvent pe scoarțele maramureșene de rudă, dând o impresie de dinamică a ansamblului decorativ.

Câmpul central este ornamentat cu romburi cu laturi în trepte și”stele” asociate cu motivul crucii.Cromatica vie este, de asemenea, specifică țesăturilor din zona Maramureșului: alb, roșu, galben-ocru, gri, verde, negru și diferite nuanțe de violet și roz-ciclamen.



Ştiri recomandate

12