Croaţia devine, la 1 ianuarie, membră a zonei euro şi a spaţiului Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Croaţia devine, la 1 ianuarie, membră a zonei euro şi a spaţiului Schengen

Externe 30 Decembrie 2022 / 20:18 1147 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Croaţia, ultima ţară care a intrat în Uniunea Europeană, va adera la zona euro şi la acordul privind spaţiul Schengen, relatează ANSA.

Pentru ţara balcanică, acest lucru înseamnă finalizarea unui lung drum spre instituţiile euro-atlantice, care a început în 2000, odată cu venirea la putere la Zagreb a forţelor democratice pro-europene, după anii '90, care au fost afectaţi de sângerosul război de independenţă. Croaţia a decis apoi să adere la NATO în 2009 şi să devină membră a UE în 2013.

Adoptarea monedei euro şi intrarea în spaţiul Schengen încheie ultimele etape ale integrării depline a Croaţiei într-o Europă unită. De la 1 ianuarie 2023, ţara va deveni cel de-al 20-lea membru al zonei euro, care îşi extinde numărul de membri pentru prima dată din 2015, când Lituania a adoptat euro.

Spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor a fost extins pentru prima dată în 2008, când Elveţia a aderat, iar acum, cu Croaţia, va ajunge la 27 de ţări (23 din Uniunea Europeană plus Islanda, Norvegia, Elveţia şi Lichtenstein) cu 420 de milioane de locuitori. De la începutul anului 2023 vor fi eliminate toate controalele la frontierele terestre ale Croaţiei cu Slovenia şi Ungaria, precum şi cele maritime cu Italia, în timp ce pentru traficul aerian acestea vor fi ridicate la 26 martie, când vor începe orele de zbor de vară. În total, vor fi desfiinţate 73 de puncte de trecere a frontierei terestre şi 12 în porturile maritime.

Absenţa controalelor la frontieră va aduce economii notabile şi va facilita comerţul, ceea ce este deosebit de important pentru puternicul sector turistic din Croaţia, deoarece cea mai mare parte a turismului său provine din spaţiul Schengen.

De asemenea, vor exista avantaje imediate pentru exportatorii de alimente proaspete către Italia, în special pentru peştele de pe coasta dalmată şi istriană, mai scrie agenţia italiană de presă.

În acelaşi timp, vor fi întărite controalele la frontierele externe ale UE, cu Bosnia şi Herţegovina, Serbia şi Muntenegru, aproape 1.350 de kilometri de coastă în total, unde deja în ultimele zile s-au văzut cozi lungi pentru a intra în Croaţia. Aceasta este cea mai lungă frontieră externă dintre toate statele membre ale UE.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.1893 secunde