Cum ne finanţăm prin bursă?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cum ne finanţăm prin bursă?

Economie 30 Iulie 2007 / 00:00 581 accesări

În cazul în care o companie intenţionează să îşi dezvolte afacerea, dar nu deţine suficiente resurse, poate apela la finanţarea pe piaţa de capital, dacă îndeplineşte mai multe condiţii. În primul rînd, compania trebuie să fie societate pe acţiuni. În al doilea rînd, trebuie întrunită o Adunare Generală, prin care acţionarii să decidă majorarea capitalului social. Intrarea pe piaţa de capital are loc printr-o ofertă publică. Procedurile de intrare pe piaţa de capital nu sînt atît de complicate cum se tem unii emitenţi, dar nici simple. În cazul în care o societate este organizată ca societate cu răspundere limitată, iar aceasta doreşte listarea la bursă, procedura de transformare în societate pe acţiuni reprezintă o condiţie ce trebuie îndeplinită în prealabil.

În ceea ce priveşte vînzarea unui procent din acţiuni către public, aceasta se realizează printr-o ofertă publică de vînzare şi este derulată cu ajutorul unei societăţi specializate, numită societate de servicii de investiţii financiare (SSIF). Potrivit specialiştilor, după publicarea în Monitorul Oficial a hotărîrii AGA, se intră în faza a doua, şi anume cea a obţinerii prospectului de ofertă publică. “Mai întîi, trebuie prezentate rapoartele financiare pe ultimii trei ani, care trebuie să fie auditate. De obicei, valoarea pe piaţă a unei companii este dată şi de analizele pe care le pot face analiştii, astfel că este recomandat a se folosi o firmă de audit renumită. Totodată, în prospect trebuie să specificaţi care sînt factorii de risc pentru investitori, cum ar fi cel politic, prin care se poate modifica Codul Fiscal, riscul de sistem privind listarea la bursă, alături de alte informaţii privind istoricul companiei”, a declarat Adrian Mănăilă, membru în Consiliul BVB.

Cît de important este preţul?

Preţul este cel mai important element în această tranzacţie. Cum se stabileşte preţul la care se vinde o acţiune? Se pot obţine 10 euro pe acţiune? Dar 12? De ce nu 15 euro? Dar care este preţul maxim pe care îl pot obţine? Iată cîteva întrebări-cheie pe care le are fiecare companie ce doreşte să se listeze la bursă. Pe de altă parte, preţul la care se pun în vînzare acţiunile emise pentru a atrage investitorii este atît de important, încît decide dacă investitorii vor rămîne în această firmă, dacă vor vinde sau dacă valoarea de piaţă a companiei se reduce. Deci este vorba despre efecte pe termen mediu şi lung.

”Este posibil să obţineţi şi un preţ mic, dar şi unul mare. De obicei, emitenţii sînt lacomi şi vor să obţină cît mai mult. Aceasta este firea umană. În esenţă, nu este rău să obţină cît mai mulţi bani, dar ceea ce uită emitentul este faptul că nu aceasta este prima întîlnire cu piaţa. Se intră pe piaţa de capital pentru o poziţionare cît mai bună şi realizarea unei platforme. Pentru aceasta, emitentul trebuie să fie foarte atent în procesul de evaluare, întrucît brokerul are o altă perspectivă, şi anume să asigure succesul emisiunii de acţiuni şi să susţină consolidarea pieţei, astfel încît să existe un interes continuu al investitorilor pentru compania respectivă”, a declarat directorul executiv al Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache.

Cu alte cuvinte, rezultatul obţinut trebuie să fie următorul: emisiunea de acţiuni sau obligaţiuni să fie subscrisă în totalitate, iar după finalizarea emisiunii, adică în prima zi de tranzacţionare, valoarea acţiunilor să crească lent. “Cei mai mulţi investitori care au subscris într-un proces de ofertă publică aşteaptă o creştere a preţului acţiunilor, astfel că punerea în vînzare la un preţ foarte ridicat poate atrage o scădere a valorii, deşi oferta a fost subscrisă în totalitate”, a adăugat Farmache. Este foarte importantă echipa managerială, întrucît aceasta va insufla investitorilor proiectul ce urmează să fie finanţat prin bursă.

Taguri articol


12