Cutremure devastatoare în 2018! O spun specialiştii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cutremure devastatoare în 2018! O spun specialiştii
Ştiință 24 Noiembrie 2017 / 16:44 2532 accesări 1 comentariu

Mai multe cutremure devastatoare ar putea avea loc anul viitor din cauza încetinirii rotaţiei Pământului, afirmă specialişti în fizica pământului. Aceştia susţin că cele şase cutremure puternice din acest an au fost doar începutul. Specialiştii susţin că în 2018 ar putea avea loc aproximativ 20 de cutremure puternice, cele mai intense având loc în zonele tropicale, în care trăiesc miliarde de oameni.Mail Onlinenotează că micile schimbări ale vitezei de rotaţie a planetei vor declanşa o activitate seismică uriaşă, deoarece o cantitate mare de energie din subteran va fi eliberată.Viteza de rotaţie a Pământului încetineşte din cauza forţei de atracţie dintre planeta noastră şiLună. Zona mai apropiată Lunii resimte o forţă de atracţie mai puternică, în timp ce partea mai îndepărtată resimte o forţă gravitaţională mai uşoară.

Experţii sugerează că aceste diferenţe de forţe creează frecare care încetineşte viteza de rotaţie aPământului. Perioada în care Pământul realizează o rotaţie completă în jurul axei variază cu o milionime de secundă pe zi. Până în prezent, ziua a devenit mai lungă cu 15 milionimi de secundă anual. Cercetătorii din cadrul Universităţii din Colorado şi Montana afirmă că şi cele mai mici fluctuaţii ale unei milisecunde ar putea creşte activitatea seismică. ''Corelaţia dintre rotaţia Pământului şi activitatea seismică este mult mai puternică şi sugerează că, în următorul an, numărulcutremurelorva creşte,'' a declarat dr. Roger Bilham din cadrul Universităţii din Colorado. Specialiştii susţin că nu cunosc cauza exactă a acestui fenomen, însă consideră că aceste variaţii ar putea schimba modificări în cadrul formei nucleului al Pământului. În timpul acestor fenomene, mantaua Pământului aderă mai mult la scoarţa terestră, astfel se creează o necorelaţie între viteza scoarţei solide şi a mantalei.Acest fenomen provoacă schimbări la nivelul lichidului pe care se află plăcile tectonice. ''Este ca şi cum „talia” Pământului devine mai subţire în timp ce hainele (plăcile tectonice) rămân la aceeaşi dimensiune”, a declarat dr. Bilham.

Taguri articol

1 comentariu

Cio Cio San 09:50:00 / 25 Noiembrie 2017
variatie viteza rotatie planeta si activitate seismica

Prostii neverificabile stiintific

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2193 secunde