De ce au plătit cu funcțiile procurorii Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ancheta DNA în cazul OUG 13, considerată abuzivă de CCR

De ce au plătit cu funcțiile procurorii Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima

Justiție 20 Martie 2017 / 16:02 2742 accesări
Retragerea Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima de la Ministerul Justiției nu a fost tocmai una corectă, ci chiar abuzivă, se arată într-un articol publicat pe luju.ro

Retragerea Oanei Schmidt-Hăineală și a lui Constantin Sima de la Ministerul Justiției nu a fost tocmai una corectă, ci chiar abuzivă, se arată într-un articol publicat pe luju.ro

Adoptarea Ordonanței 13 privind modificarea Codurilor Penale a stârnit un scandal imens în acest început de an, care a dus, printre altele, la demiterea din funcția de secretar de stat în Ministerul Justiției a procurorilor Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima. Decizia de retragere a celor doi din minister a aparținut Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în urma unei solicitări a procurorului general al României, Augustin Lazăr. Acesta a precizat că cererea sa a avut la bază ancheta demarată de DNA (declarată neconstituțională între timp) în cazul adoptării OUG 13. „Secţia de procurori a CSM a dispus încetarea detaşării pentru cei doi procurori şi eu cred că decizia este benefică, e mai bine, nu numai pentru cursul anchetei, dar şi pentru Ministerul Justiţiei şi pentru cei doi procurori să fie acasă, în Ministerul Public, pentru a clarifica toate problemele într-o manieră imparţială“, a declarat Augustin Lazăr.

OANA SCHMIDT-HĂINEALĂ ŞI CONSTANTIN SIMA AU PLĂTIT INUTIL CU FUNCȚIILE?

Retragerea Oanei Schmidt-Hăineală şi a lui Constantin Sima nu a fost tocmai una corectă, ci este considerată chiar abuzivă, se arată într-un articol publicat pe Lumea Justiției (luju.ro). Mai mult decât atât, sursa citată arată că se pregăteşte exonerarea de răspundere a procurorului general, Augustin Lazăr, şi a membrilor Secţiei de procurori a CSM care au decis încetarea detaşărilor la MJ ale procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima. „Lumeajustitiei.ro atrage atenţia sistemului judiciar şi opiniei publice asupra intenţiilor de muşamalizare a abuzului comis de Augustin Lazăr şi patru dintre cei cinci membri ai Secţiei de procurori a CSM, care prin Hotărârea nr. 51 din 3 februarie 2017, încălcând flagrant Legea 303/2004 (portrivit căreia încetarea detaşării unui magistrat nu este posibilă decât la cererea instituţiei şi cu acceptul magistratului în cauză, potrivit simetriei juridice şi principiului stabilităţii), au încetat detaşarea la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Hăineală şi Constantin Sima. Efectul încetării detaşărilor celor doi procurori a fost demiterea acestora din funcţiile de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, Hăineală şi Sima fiind nevoiţi să îşi dea imediat demisia pentru a nu intra sub incidenţa infracţiunii de conflict de interese. Scârbit de cele întâmplate, mai precis de audierea cu defilare la DNA, procurorul Constantin Sima şi-a cerut pensionarea“, se arată în articol. Sursa mai susține că decizia de retragere a celor doi procurori a „făcut parte din tentativa de lovitură de stat la care DNA şi Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) s-au raliat în scopul demiterii Guvernului Grindeanu“.

PELERINAJ LA DNA

Amintim că DNA a anchetat modul de elaborare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 13 privind modificarea Codurilor Penale. Procurorii au cerut lămuriri de la experții din Ministerul Justiției, de la foștii secretari de stat Constantin Sima și Oana Schmidt-Hăineală, foști adjuncți ai ministrului Justiției Florin Iordache, și de la mai mulți miniștri din Cabinetul Grindeanu. DNA a oprit brusc ancheta și a anunțat că predă cazul Parchetului ICCJ. Culmea este că, exact în ziua în care DNA clasa cauza și trimitea dosarul la Parchetul Instanței Supreme, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au luat o decizie care lovește în plin activitatea instituției conduse de Laura Codruța Kovesi. Judecătorii CCR au decis că a existat un conflict juridic de natură instituțională, în momentul în care DNA a început ancheta pentru modul în care Guvernul a emis OUG 13. Președintele Curții, Valer Dorneanu, a explicat că s-a luat această decizie pentru că procurorii DNA nu sunt în măsură să judece oportunitatea emiterii OUG 13 de către Executiv. În concluzie, de ce a fost nevoie ca procurorii Oana Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima să plece din funcțiile de secretar de stat la Ministerul Justiției?



12