De unde vor lua constănţenii Lumina Sfântă în acest an

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Program religios

De unde vor lua constănţenii Lumina Sfântă în acest an

Religie 03 Aprilie 2018 / 17:21 2170 accesări

În această perioadă luminată, fiecare zi care se scurge până la Paşte are o semnificaţie deosebită. Citiţi în continuare programul IPS Teodosie pentru această săptămână şi de Paşte şi simbolistica fiecărei slujbe.

În această perioadă luminată, fiecare zi care se scurge până la Paşte are o semnificaţie deosebită. Citiţi în continuare programul IPS Teodosie pentru această săptămână şi de Paşte.

În Sfânta și Marea Miercuri, 4 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, IPS Teodosie va oficia: ora 8.00 - Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite şi, la ora 17.00 - Denia.

În Sfânta și Marea Joi, 5 aprilie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Ierarhul Tomisului va săvârși: ora 8.00, Sfânta Liturghie, în cadrul cărei se pregătește Sfânta Împărtășanie pentru cei bolnavi, care se păstrează pe masa Sfântului Altar tot timpul anului şi la ora 17.00, Denia celor 12 Evanghelii, care relatează Pătimirile Domnului Iisus Hristos.

În Sfânta și Marea Vineri, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța: ora 10.00, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei, în cadrul căreia va fi scos Sfântul Epitaf din Sfântul Altar. Sfântul Epitaf este o icoană pictată pe pânză, ce înfăţişează punerea în mormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea cea Mare și așezată pe masă, în mijlocul bisericii, și înfățișează Trupul mort al Domnului, iar masa simbolizează mormântul Mântuitorului – ora 18.00, Denia Prohodului.

În Sfânta și Marea Sâmbătă, de la ora 8.30, ierarhul nostru face o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă, unde va oficia Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în prezenţa persoanelor private de libertate. Totodată, va sfinți

Pasca ce va oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură pascal.

Lumina vine pe mare

Sâmbătă, 7 aprilie, la ora 23.45, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu (scările de lângă Cazino). Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhierpiscopală.

Duminică, 8 aprilie, în prima zi de Paști, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului.

Seara, de la ora 18.00, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal. Intrarea este liberă. După concert, ierarhul va întâmpina publicul cu ouă, cozonac și vin, în tradiționala ciocnire a oului pascal, dimpreună cu salutul creștin „Hristos a Înviat!”.12