Directorul DGPI va fi numit de ministrul Afacerilor Interne

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Directorul DGPI va fi numit de ministrul Afacerilor Interne

14 Martie 2017 / 13:33 343 accesări

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea pentru aprobarea OUG privind înfiinţarea DGPI din cadrul MAI, directorul DGPI fiind numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, aşa cum prevedea iniţial OUG, modificarea fiind făcută la propunerea PSD.

“Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) este structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, care desfăşoară activităţi de identificare, contracarare şi înlăturare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc la adresa informaţiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional şi capacităţii operaţionale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”, potrivit Legii pentru aprobarea OUG nr.76/2016 privind înfiinţarea şi funcţionarea DGPI.

La propunerea PSD, directorul DGPI va fi numit de ministrul Afacerilor Interne cu avizul CSAT, nu de premier, aşa cum OUG prevedea iniţial.

”Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie de către ministrul Afacerilor Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”, potrivit amendamentului propus de PSD şi adoptat de plen.

În forma iniţiată, OUG 76/2016 prevedea că directorul general al DGPI este "cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a primministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării".

Controlul asupra activităţii DGPI este exercitat de Parlamentul României, prin comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Activitatea desfăşurată de Direcţia Generală de Protecţie Internă în domeniul securităţii naţionale are caracter secret de stat.

PNL a susţinut că se va opune legii pentru aprobarea OUG pentru că amendamentele depuse nu au avizul CSAT.

Legea pentru aprobarea OUG nr.76/2016 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea DGPI a Ministerului Afacerilor Interne a fost adoptată cu 174 de voturi "pentru", 81 "împotrivă" şi 18 abţineri.

Senatul este for decizional.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.17 secunde