Discuţii despre Zona euro la Atena

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Discuţii despre Zona euro la Atena

Externe 18 Iulie 2011 / 00:00 422 accesări

Secretarul de Stat american se află la Atena, pentru discuţii cu liderii greci pe tema crizei din Zona euro. Discuţiile de la Atena vor continua şi astăzi, urmând ca apoi şefa diplomaţiei americane să plece în India, următoarea oprire a turneului. SUA au cerut restului Zonei euro să ajute Grecia. SUA consideră că deciziile Guvernului grec sunt dificile şi cer aplicarea lor imediată. Acestea pot asigura competitivitatea economiei elene şi atrage investiţii. Hillary Clinton se va întâlni cu omologul său elen cu care va discuta despre Orientul Mijlociu, despre procesul de pace din Cipru şi viitorul regiunii Balcanilor. Presa elenă a titrat că un acord SUA-Grecia asupra combaterii traficului cu antichităţi ar urma să fie semnat în cursul acestei vizite. Hillary Clinton a sosit la Atena, sâmbătă noapte, după o serie de întrevederi cu liderii rebelilor din Libia, în Turcia.

Pe de altă parte, prim-ministrul Giorgos Papandreou şi principalii responsabili din grupul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European (PE) au făcut apel, sâmbătă, la crearea unei agenţii pentru restructurarea datoriilor şi la emiterea de euroobligaţiuni. Acest apel a fost lansat în finalul unei reuniuni telefonice la care au luat parte, pe lângă premierul elen, liderul grupului social-democrat din PE, Martin Schulz, politiciana franceză Martine Aubry, noul ministru finlandez al Afacerilor Externe Erkki Tuomioja şi omologul său irlandez Eamon Gilmore. „Este timpul ca guvernele din zona euro să-şi afirme întâietatea pe pieţele financiare şi să ceară statelor măsuri curajoase şi ferme”, se arată într-o declaraţie a grupului. Printre măsurile propuse sunt înfiinţarea o agenţie de stabilitate pentru restructurarea datoriei statelor din zona euro, care să asigure în acelaşi timp corectarea unui stat a cărui economie riscă să-şi piardă stabilitatea. Social-democraţii europeni susţin şi crearea unei agenţii de rating europene independente.

Reacţia oficială a instituţiilor financiare este că datoria enormă a Greciei este sustenabilă, dar pe muchie de cuţit. Deşi planul de salvare de 110 miliarde de euro stabilit anul trecut pentru Grecia este implementat, investitorii se tem în continuare de o intrare în incapacitate de plată a Atenei. Dată fiind această situaţie, Grecia trebuie să continue programul de reforme, a precizat şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) la Atena, Poul Thomsen. Comentariile sale vin în contextul în care vicepremierul britanic Nick Clegg a declarat că este extrem de îngrijorat de criza datoriilor din Grecia. Statele din Zona euro se vor reuni pe 21 iulie la un summit special pentru a discuta despre criza datoriilor şi noul ajutor pentru Grecia.



12