DNA, lovită în moalele capului de propriile jocuri de imagine

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Procurorii - anchetați, Kovesi - invitată să demisioneze

DNA, lovită în moalele capului de propriile jocuri de imagine

Justiție 28 Februarie 2017 / 18:12 801 accesări

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, se face că nu aude vocile care îi cer demisia după ce CCR a constatat că procurorii și-au depășit atribuțiile în cazul OUG 13

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, se face că nu aude vocile care îi cer demisia după ce CCR a constatat că procurorii și-au depășit atribuțiile în cazul OUG 13

Călin Popescu-Tăriceanu: „Refuzul șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, de a demisiona, după decizia CCR, arată corupția puterii“ (sursa foto: mpinteractiv.ro)

Călin Popescu-Tăriceanu: „Refuzul șefului DNA, Laura Codruța Kovesi, de a demisiona, după decizia CCR, arată corupția puterii“ (sursa foto: mpinteractiv.ro)

După ce Curtea Constituțională a României (CCR) a dat semnalul că ancheta legată de modul de elaborare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 13 are iz penal, s-a declanșat un adevărat tsunami în România. Tot mai multe voci cer să se verifice cum a ajuns instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, DNA, să încalce Constituția, adică să se bage nelegal în treburile altei instituții. Printre aceste voci se numără și cea a judecătorului Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a cerut, marţi, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la contextul în care DNA şi-a arogat competenţa de a verifica legalitatea şi oportunitatea emiterii unui act normativ în sensul celor reţinute de decizia Curţii Constituţionale, precum şi sub alte aspecte. Totodată, judecătorul a solicitat sesizarea Inspecţiei Judiciare şi pentru verificarea modului în care procurorul general al României, Augustin Lazăr, a gestionat comunicarea publică în perioada ulterioară emiterii Ordonanţei de Urgenţă 13 din perspectiva respectării obligaţiei de rezervă pe care o au magistraţii. Uite cum acțiunile în forță ale DNA, pe care mulți le consideră abuzive și dincolo de limita legii, se întorc precum un bumerang împotriva instituției conduse de Laura Codruța Kovesi!

DNA A ÎNCĂLCAT SEPARAȚIA PUTERILOR ÎN STAT

Și dacă tot am amintit de șefa DNA, este interesant de notat faptul că tot mai mulți factori politici o indică pe Kovesi ca fiind principalul vinovat pentru imixtiunea procurorilor în modul în care se elaborează Hotărârile de Guvern. De aceea, după decizia de luni a CCR, privind OUG 13, mai multe persoane publice au solicitat demiterea șefei DNA. Unul dintre cei care s-au gândit la acest lucru este ministrul Justiției, Tudorel Toader. El a declarat, marți, că jurnaliștii vor fi primii informați „despre o astfel de posibilitate”. Ceva mai categoric a fost președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Acesta a scris, pe Facebook, că orice șef de instituție care a încălcat un principiu fundamental al democrației, separația puterilor în stat, ar fi demisionat după decizia CCR de luni. „Refuzul de a demisiona este încă o dovadă a ceea ce aș numi: corupția de putere. Am spus și repet: puterea absolută corupe absolut. Din păcate, DNA a acționat în logica instituțiilor opresive din statul comunist, convinse că au toată puterea și că nimeni nu le poate sta în cale. Decizia CCR este una istorică și cred că stopează ofensiva unor instituții nedemocratice de a prelua toată puterea în România“, a scris Tăriceanu. Al doilea om în stat face referire și la cazul procurorului Negulescu, care și-a dat demisia din magistratură după apariția înregistrărilor cu el și soția unui arestat, căreia îi oferea detalii dintr-un dosar penal. Amintim că CCR a admis luni sesizarea preşedintelui Senatului privind conflictul de interese Guvern - DNA, apărut în urma declanşării de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată OUG 13 , între timp abrogată.



12