Dosarul „Belina“, pe post de detergent pentru imaginea lui Kovesi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Criză uriașă în PSD. Decizia urgentă luată de Liviu Dragnea

Dosarul „Belina“, pe post de detergent pentru imaginea lui Kovesi?

Politică 24 Septembrie 2017 / 17:39 799 accesări
Dacă faptele de care sunt acuzate Plumb și Shhaideh datează tocmai din 2013, de ce DNA nu le-a scos la lumină până acum? (sursa foto: cotidianul.ro)

Dacă faptele de care sunt acuzate Plumb și Shhaideh datează tocmai din 2013, de ce DNA nu le-a scos la lumină până acum? (sursa foto: cotidianul.ro)

PSD este în fierbere. Social democrații sunt într-o criză uriașă după ce doi dintre membrii Guvernului Tudose, vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, au fost puși sub urmărire penală pentru abuz în serviciu și, respectiv, complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Belina”. Concret, cele două sunt acuzate într-un dosar privind trecerea ilegală, în anul 2013, a unei părți din insula Belina din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate societăţii Tel Drum, în spatele căreia se bănuiește că ar fi șeful PSD, Liviu Dragnea. Totul s-ar fi făcut cu ajutorul unor demnitari şi înalţi funcţionari, potrivit DNA. Shhaideh a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu, faptă care ar fi fost făcută în 2013, când era secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), condus de Dragnea, care deţinea şi funcţia de vicepremier. Pentru că acuzele aduse celor două sunt destul de grave și pot afecta imaginea partidului, conducerea PSD a decis să se reunească, luni, în Biroul Permanent Național pentru a lua o decizie în privința celor doi miniștri social democrați vizați de ancheta penală privind lacul Belina.

UN DOSAR CU MULTE ÎNTREBĂRI

Fără să comentăm dacă faptele de care sunt acuzate Sevil Shhaideh și Rovana Plumb sunt sau nu ilegale, nu putem să nu remarcăm faptul că ancheta DNA a explodat taman acum, când șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, este implicată într-un scandal imens. Practic, Shhaideh și Plumb au fost audiate la DNA la 24 de ore după ce Kovesi a fost bănuită că ar fi făcut presiuni pe lângă unul dintre membrii Inspecției Judiciare să o lase mai moale în ancheta pe care instituția a demarat-o la DNA. Dezvăluirile vin după ce în data de 4 iulie 2017, imediat după ce la DNA a fost trimisă o echipă de control ca urmare a solicitării ministrului Justiției, Tudorel Toader, una dintre cele șase inspectoare din echipa de control - Mihaela Focică - a dat fuga la șeful ei, procurorul Gheorghe Stan, zis „Giani“, pentru a se plânge că a fost chemată la șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, cu care ar fi avut o discuție ce i-ar fi paralizat picioarele de frică. Inspectorul judiciar Mihaela Focică lasă să se înțeleagă că ar fi presiuni asupra ei din partea procurorului-șef al DNA. Din înregistrarea audio reiese că inspectoarea Mihaela Focică era speriată de discuția avută, s-a plâns că i se poate face oricând un dosar penal, că îi e teamă că are copil acasă și rate la bancă de plătit, că s-a încercat spălarea creierului ei, totul cu scopul de a fi determinată să iasă din echipa de control de la DNA.

Pe de altă parte, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva această anchetă a DNA are menirea de a mai spăla din imaginea șifonată a șefei instituției. Dacă faptele de care sunt acuzate Shhaideh și Plumb datează tocmai din 2013, de ce DNA nu le-a scos la lumină până acum? Spre exemplu, Direcția condusă de Kovesi ar fi putut să le cheme la audieri înainte ca Shhaideh și Plumb să fie învestite în Guvern.12
Pagina a fost generata in 0.2886 secunde