DRAMATIC! Se întâmplă în Sănătatea din România! Cine e de vină?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pacienți care suferă

DRAMATIC! Se întâmplă în Sănătatea din România! Cine e de vină?

Sănătate 16 Iulie 2018 / 16:46 771 accesări

Multe sunt de pus la punct în sistemul sanitar din România, lucruri recunoscute și de către autorități. Se încearcă, cel puțin teoretic, să se facă ceva. Mass-media anunță diferite situații dramatice din Sănătate, fie nu sunt medicamente vitale, fie nu sunt materiale sanitare, fie lipsește aparatura absolut necesară pentru diagnostic și tratament, fie nu sunt donatori de sânge. Ce înseamnă? Pacienții sunt astfel în pericol! De Ziua Donatorului de Organe a fost semnalată o altă gravă problemă: lipsa donatorilor de organe! De exemplu, potrivit ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în 2014, în România au existat 138 de donatori reali, în 2015 - 115, în 2016 - 123, în 2017 - 65, iar în 2018, până acum 30. ”E mult, e puţin? Eu zic că e foarte puţin, pentru că, ştiţi, activitatea de transplant nu poate exista dacă nu există organe. Şi, indiferent la ce organizaţie am adera, dacă noi, aici, nu suntem conştienţi de acest lucru este inutil”, a spus demnitarul. ”Activitatea de donare a scăzut foarte mult. Dramatic spun eu, pentru că 60 de rinichi sau 40 de plămâni puteau salva foarte multe vieţi. Cred că o parte din vină ne aparţine şi nouă, autorităţilor, pentru că, indiferent de scandalurile care au fost şi, au fost, trebuie să recunoaştem, ar fi trebuit să nu încetăm a susţine această activitate. Ar fi trebuit să avem mai demult o lege a transplantului, care să spună foarte clar ce trebuie să se întâmple, ar fi trebuit să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene, pentru că am stimulat altceva, financiar vorbesc, şi asta este o problemă. Ar fi trebuit poate să-l lăudăm mai mult pe doctorul Copcă, pentru că a avut curajul să facă primul transplant pulmonar, sau poate să-l susţinem pentru că eu cred că medicii aşteaptă susţinere, nu neapărat multe laude”, a completat ministrul Pintea.

Demnitarul român a anunțat că în maximum două luni se va veni cu o nouă propunere de lege a transplantului, iar în perioada imediat următoare se va semna un ordin de înfiinţare a unui grup de lucru pentru elaborarea acestui proiect. Din grupul de lucru vor face parte specialişti, politicieni din tot spectrul politic, pacienţi, transplantaţi, donatori vii. ”Nu vă ascund că ne-am orientat - sau cei care vom propune grupului de lucru soluţii - ne-am orientat spre legea spaniolă care nouă ni se pare foarte potrivită României, actualului context”, a spus Sorina Pintea la o conferinţa de presă organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) la Institutul Clinic Fundeni.

Oficialul susține că rolul principal în activitatea premergătoare celei de transplant îi revine coordonatorului judeţean, medicului din terapia intensivă, spre a convinge aparţinătorii că organele fiului, fratelui, tatălui, soţiei pot să ajute alţi oameni şi pot salva multe vieţi.

„De ziua donatorilor de organe, gândurile noastre se îndreaptă către îngerii care au dăruit viața. În egală măsură, vreau să le transmit recunoștința mea celor care au avut puterea ca din durerea lor să dăruiască viață. Pe toți cei care au înțeles că salvarea de vieți este virtutea oamenilor puternici. Din păcate, donarea de organe a scăzut dramatic în ultimii ani. Sper că reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și o Lege a transplantului care să reglementeze această activitate în mod corect și foarte transparent să convingă populația despre beneficiile aduse de donarea de organe”, a declarat ministrul Sănătății.

La rândul său, preşedinte al Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, a precizat că asociaţia îşi doreşte o nouă lege a transplantului care să fie funcţională, mai multe centre de transplant, eliminarea disfuncţionalităţilor în această activitate şi mai multă informare a pacienţilor şi/sau aparţinătorilor.



12