Epidemia de Ebola ar putea depăşi momentul de vârf în 2015

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Epidemia de Ebola ar putea depăşi momentul de vârf în 2015

Externe 31 Decembrie 2014 / 00:00 772 accesări

CAZURI SUSPECTE ÎN MAREA BRITANIE

Două cazuri suspecte de Ebola au fost raportate în Marea Britanie, unul la Glasgow, iar cel de-al doilea în Cornwall. Medicii fac teste pentru a vedea dacă cele două persoane, care s-au întros recent din vestul Africii, au sau nu febră hemoragică. Cazurile vin după ce luni, o britanică a fost diagnosticată cu Ebola la un spital din Scoţia. Ea a fost adusă ieri la o clinică din Londra. Femeia este cadru medical şi s-a întors recent din Sierra Leone, unde a îngrijit bolnavi de febră hemoragică. Aproape 8.000 de oameni au murit de Ebola, din cei peste 20.000 care s-au infectat, arată ultimele date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

După ce a provocat panică în Africa de Vest şi îngrijorare în întreaga lume, în 2014, cu peste 7.800 de morţi, epidemia de Ebola ar putea depăşi momentul de vârf în 2015, printr-o mobilizare internaţională în curs de desfăşurare, speră experţii. Ameliorarea situaţiei nu se va produce cu noi medicamente sau vaccinuri, într-o primă fază, ci printr-o mai bună tratare a persoanelor infectate, în special printr-o izolare sistematică şi rapidă a pacienţilor. Reacţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a comunităţii internaţionale a fost tardivă şi, din acest motiv, s-a pierdut timp preţios, a explicat specialistul belgian Peter Piot, care în 1976 a fost unul dintre primii experţi ce au identificat virusul Ebola. Începând din septembrie, ajutorul internaţional pentru cele mai afectate ţări, Guineea, Liberia şi Sierra Leone, s-a organizat şi a crescut. Deschiderea de noi centre de tratament şi aplicarea măsurilor de sănătate în regiunile afectate încep să dea rezultate.

SPERANȚE DE TRATAMENT

În ceea ce priveşte tratamentele şi vaccinurile, 2015 ar putea aduce progrese, în condiţiile în care arsenalul terapeutic este deocamdată practic inexistent în faţa virusului ucigaş. Două medicamente antivirale, Favipiravir (produs de compania japoneză Fujifilm) şi Brincidofovir (produs de compania americană Chimerix), vor fi testate în Guineea şi în Liberia, iar rezultatele sunt aşteptate în prima jumătate a anului 2015. Experţii spun că soluţia ar putea veni din combinarea mai multor molecule. Trei mari companii farmaceutice au propus diferite produse pentru stoparea epidemiei de Ebola: compania britanică GSK şi companiile americane Merck şi Johnson & Johnson. Două dintre vaccinuri au fost testate pentru prima oară şi noi teste de eficienţă asupra unor grupuri mai mari sunt aşteptate în perioada următoare, în special în Africa. Cadrele medicale aflate în prima linie în lupta împotriva virusului ar putea fi primii beneficiari ai vaccinurilor în curs de dezvoltare. De asemenea, dezvoltarea de noi teste de diagnosticare rapide, fiabile şi mai puţin costisitoare sunt vitale pentru stoparea extinderii epidemiei de Ebola. În prezent, testele pentru detectarea virusului sunt făcute în laboratoare speciale, iar rezultatele sunt anunţate după câteva ore.



12