Esplanada Moscheilor, interzisă oficialilor israelieni de Paşte, din rațiuni de securitate

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Incredibil

Esplanada Moscheilor, interzisă oficialilor israelieni de Paşte, din rațiuni de securitate

Externe 22 Aprilie 2016 / 17:15 330 accesări

Nu se mai pot ruga deoarece viaţa le-ar putea fi pusă în pericol. Miniștrii și deputații israelieni vor avea interzis accesul pe Esplanada Moscheilor, loc de tensiuni din Ierusalim, în timpul celebrării Pessah, Paștele evreiesc, care a început vineri, a anunțat poliția israeliană, informează AFP. Vizitele oficialilor israelieni pe Esplanada Moscheilor, Muntele Templului pentru evrei, cu ocazia sărbătorilor evreiești sunt considerate “provocări” de palestinieni și de arabii israelieni. Ei văd în ele o încercare a Israelului de a-și impune controlul asupra celui de-al treilea loc sfânt al islamului. Muntele Templului este locul cel mai sacru al iudaismului.

“Interdicția impusă miniștrilor și deputaților a fost decisă din motive de securitate”, în timpul celor opt zile cât va dura Pessah, a afirmat purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld. “În schimb, vizitele turiștilor evrei vor putea continua normal”, a continuat el, amintind totodată că evreii nu au dreptul să se roage pe Esplanadă.

Cu ocazia sărbătorii, întăriri ale poliției au fost desfășurate la Ierusalim, “ceea ce a majorat efectivele la 3.500 de oameni”, care “vor patrula în toate locurile publice, în autogări, centre comerciale, stații de tramvai”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliției.

În timpul Pessah, zeci de mii de israelieni se duc în orașul sfânt Ierusalimul de Est, partea palestiniană ocupată și anexată de Israel. Anul trecut, 50.000 de credincioși evrei au participat la “binecuvântarea preoților”, ceremonie organizată în mod tradițional în fața Zidului Plângerii, prevăzută să aibă loc duminică.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a explicat că întăririle din jurul Esplanadei sunt menite să împiedice “revoltele”. “Odată cu apropierea Pessah, tot felul de extremiști propagă minciuni despre politica noastră privind Muntele Templului, pentru a provoca revolte. Noi acționăm împotriva acestor provocatori”, a spus Netanyahu.

Un val de violențe sângeroase a început la 1 octombrie în teritoriile palestiniene, la Ierusalim și în Israel, în momentul celebrării Anului Nou evreiesc și Sărbătorii Corturilor, Sukkot. Palestinienii și arabii israelieni au acuzat autoritățile israeliene că doresc să preia controlul asupra Esplanadei și să pună în discuție statu-quo-ul care există în prezent asupra acestui loc sfânt. Netanyahu a dat în repetate rânduri asigurări că Israelul nu are intenția de a pune în discuție acest statu-quo, care autorizează vizitele evreilor pe Esplanadă, însă le interzice să se roage acolo.

Pessah celebrează fuga evreilor din Egipt, unde ei erau ținuți sclavi și unde faraonul îi amenința că le ucide fiii prim-născuți. Acest eveniment este considerat momentul nașterii poporului israelian.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.3157 secunde