Europa, China şi Rusia fac scut împotriva SUA în scandalul cu Iranul! Ce se ascunde, de fapt, în spatele pactului nuclear?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Afacerile conduc lumea

Europa, China şi Rusia fac scut împotriva SUA în scandalul cu Iranul! Ce se ascunde, de fapt, în spatele pactului nuclear?

Externe 09 Mai 2018 / 17:33 1428 accesări
Donald Trump a anunţat, marţi, că Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul

Donald Trump a anunţat, marţi, că Statele Unite se vor retrage din acordul nuclear cu Iranul

Discuţiile despre programul nuclear iranian au un substrat care nu are nicio legătură cu înarmarea şi pericolele care converg de aici. Este vorba, în primul rând despre bani, interese şi afaceri. Astfel, europenii "vor face totul pentru a apăra interesele" companiilor lor în Iran, "intervenind pe lângă Administraţia americană" la nivelul Uniunii Europene, a afirmat miercuri preşedinţia franceză, informează AFP, potrivit agerpres.ro. "Administraţia americană a anunţat că prevede reintroducerea progresivă a sancţiunilor americane, cu o perioadă de tranziţie de 90-180 de zile. Vom face totul, în relaţie cu întreprinderile noastre, pentru a apăra şi proteja interesele lor şi a menţine efectele stimulatorii ale acordului. Vom trata cu SUA la nivelul UE, din raţiuni politice, practice şi juridice", a precizat Palatul Elysee. Preşedinţia franceză a recunoscut că, pentru moment, modalităţile practice ale sancţiunilor pe care SUA intenţionează să le restabilească "nu sunt foarte precise", dând asigurări că acestea "vor face obiectul unor discuţii foarte strânse cu Administraţia americană, în cadrul cărora noi vom apăra interesele companiilor europene". "Şi întreprinderile spun că au nevoie de timp pentru a şti în ce fel se vor aplica aceste măsuri şi că vor avea nevoie să negocieze pentru viitor", au continuat consilierii lui Emmanuel Macron. Întrebaţi în mod concret despre viitorul vânzărilor de Airbus către Iran, ei au răspuns că "lucrurile deja au început să se împotmolească" în aşteptarea deciziei lui Donald Trump.

Ei au estimat, de asemenea, că nu este vorba doar de a schimba moneda, de exemplu a face comerţ mai degrabă în euro decât în dolari, pentru a scăpa de sancţiunile americane. "Nu este atât de simplu", au avertizat ei. Consilierii preşedinţiei franceze au dezvăluit că, "fără a vorbi de un bloc" împotriva SUA, "ruşii şi chinezii au declarat deja că vor rămâne în acord (asupra programului nuclear iranian) şi prin urmare există o convergenţă a altor cinci semnături pentru rămânerea în acord". În ciuda apelurilor lansate de mulţi dintre aliaţii săi, mai ales europeni, Trump a anunţat marţi că Statele Unite se vor retrage din acest acord la care s-a ajuns după lungi negocieri în 2015.

Taguri articol
EuropaChinaRusiaIranScandalDonald TrumpCompaniiNegocieriAcordPerioadăEfecte


12