EXCLUSIV! Justiția la absurd! Gagiu vs. România, un caz fără precedent!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dosar minor judecat de 40 de magistrați români!

EXCLUSIV! Justiția la absurd! Gagiu vs. România, un caz fără precedent!

Justiție 24 Iunie 2016 / 07:17 4718 accesări

Marius Dan Gagiu

Marius Dan Gagiu

Unde-i lege nu-i tocmeală, dar e ceva de aşteptat! Un proces din România mai avea puţin şi prindea în instanţă mai multe episoade decât a apucat celebrul serial american „Tânăr şi Neliniştit". Un banal accident rutier a fost judecat de 40 de magistraţi din Constanţa şi Bucureşti. După 80 de termene, dosarul a ajuns în cele din urmă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Marius Dan Gagiu, eroul principal al poveştii noastre, a primit în final o ofertă de împăcare din partea statului român. Gagiu a refuzat propunerea şi continuă să creadă în cauza lui, asta chiar dacă procesul l-a costat bani mulţi şi ani întregi pierduţi în sălile de judecată.

Mulți români şi-au pierdut încrederea în Justiția din țara noastră. Printre ei se numără şi Marius Dan Gagiu. Viaţa constănţeanului s-a schimbat în urma unui accident de circulație. Nu a fost vorba despre un eveniment rutier grav, care să deschidă jurnale de televiziune sau să prindă prima pagină de ziar. Vorbim despre un accident minor ce ar fi putut să se piardă fără probleme în rubrica "Tamponări" a Poliției Rutiere. Însă din evenimentul rutier s-a născut un mare dosar, atât de mare încât a trecut prin mâinile a 40 de judecători. 27 decembrie 2002, ora 14.00, intersecţia de la Casa de Cultură, din Constanţa. Atunci şi acolo a început totul. „Eram pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Eu mă deplasam dinspre Trocadero spre Gară și un taximetrist venea dinspre Gară, tot pe Lăpușneanu. Acesta a virat pe I.L. Caragiale, spre Baba Novac. Eu am intrat pe verde dar celălalt a susținut că el a intrat pe verde. Incidentul a fost înregistrat inițial la „accidente ușoare" pentru că atunci când a venit echipajul de poliție nu a reclamat nimeni nicio vătămare", a povestit Marius Dan Gagiu.

ACCIDENT MINOR, POVESTE MAJORĂ!

Teferi şi nevătămaţi după producerea accidentului, cei doi conducători auto îşi reiau drumul, fiecare în direcţia şi treaba lui. A doua zi, însă, Gagiu are parte de o surpriză. Taximetristul se decide să meargă la Poliţie şi să depună plângere. Aşa că personajul principal al poveştii noastre se trezeşte cu un dosar penal. Un procuror constănţean pornește cercetările la începutul lui 2003.

„S-au făcut două expertize tehnice. Ambele m-au găsit pe mine vinovat de producerea accidentului pentru că aș fi pătruns în intersecție pe culoarea „galben-roșu". Deoarece secvența nu există nici în realitate și nici în tabelele de cronometrări ale experților. am cerut lămuriri. Unul dintre experți a spus că expresia „galben-roșu" reprezintă o incertitudine. Partea vătămată a prezentat un certificat medico-legal din care rezulta că a avut nevoie de 12-14 zile de îngrijiri medicale, fără spitalizare, așa că la începutul lui 2004 am fost trimis în judecată” a mai spus Gagiu.

GREU DE JUDECAT!

Dosarul a trecut prin trei cicluri procesuale, de parcă magistraţii au avut pe mâinile lor o crimă.„Speța a mers pe următorul traseu: în 2004 este la Judecătoria Constanţa, un an mai târziu ajunge la Tribunalul Constanţa, în 2006 la Curtea de Apel, înapoi la Judecătorie, apoi iar la Tribunal. Din nou la Curtea de Apel, iar la Tribunal, Judecătoria Constanţa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2008, la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, în 2009 şi la Tribunalul Bucureşti. La final am fost condamnat la plata unei amenzi de 200 de euro. Deci: 40 de judecători, 80 de termene de judecată, 200 de euro amendă, plus 400 euro despăgubiri în solidar cu firma de asigurări. Nu pot să cred atunci când mă gândesc la faptul că procesul lui Șerban Huidu, în care au murit oameni şi în care acesta a fost condamnat la patru ani cu suspendare, a fost soluţionat definitiv după patru termene de judecată, într-un singur ciclu procesual, în mai puţin de un an. Iar cazul meu a avut nevoie de 80 de termene în instanţă. Au fost mai multe cereri de abținere ale judecătorilor. La momentul judecării cererii de strămutare la Înalta Curte de Casție și Justiție, mă aflam deja la al treilea ciclu procesual. Magistrații Înaltei Curți au admis cererea mea de strămutare", susține pățitul.

ADIO BUCUREȘTI, BONJOUR STRASBOURG!

Aşa că din Micul Paris, de unde a rămas, dosarul a luat calea spre Franţa şi a ajuns în Strasbourg, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Alţi bani, altă bucurie, însă Marius Dan Gagiu era dispus să se lupte pentru cauza lui cu tenacitate. Statul a vrut să cadă la pace cu bărbatul, însă Gagiu s-a ţinut tare. „După alţi șase ani, dosarul a fost soluționat de CEDO pe 2 iunie 2015. Până la urmă, magistrații europeni au hotărât că trebuie să primesc 1.350 de euro și scuzele de rigoare. Iată încă o dată bilanțul: șase ani de procese în România şi şase ani pe rolul CEDO, şi ruşinică pentru statul român care a crezut că dacă utilizează în mod abuziv și excesiv pârghiile de care dispune, chiar și pentru o pretinsă faptă cu pericol social scăzut, poate să pună în genunchi un justițiabil. Cu unii merge, cu alții nu...” a declarat Marius Dan Gagiu.



12