Extracția de gaze din Marea Neagră ne scapă de ruși

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România, privilegiată

Extracția de gaze din Marea Neagră ne scapă de ruși

Economie 07 Mai 2018 / 16:05 737 accesări
Expertul Deloitte Răzvan Nicolescu: „Odată cu extracția de gaze din Marea Neagră, România nu va mai trebui să importe nimic de la ruși“

Expertul Deloitte Răzvan Nicolescu: „Odată cu extracția de gaze din Marea Neagră, România nu va mai trebui să importe nimic de la ruși“

România nu va mai avea nevoie să importe gaze din Federaţia Rusă, după ce va începe extracţia din Marea Neagră, ba chiar ar putea urca pe primul loc în topul ţărilor europene cu cea mai mică dependenţă de importurile de energie, a declarat, luni, Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte și fost ministru al Energiei, în cadrul unei conferinţe de presă - „Din ultimele date raportate de Eurostat, România este acum pe locul trei în topul ţărilor cu cea mai mică dependenţă de importuri. Odată cu producţia de gaze din Marea Neagră avem toate şansele să îmbunătăţim această performanţă. Aceasta înseamnă că putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. Cred că suntem într-o situaţie privilegiată, având asemenea surse“. El a explicat că din perimetrele offshore s-ar putea extrage în total 170 miliarde metri cubi, adică cinci miliarde anual, în medie, dintre care 65% ar putea fi consumați în ţară - „Producţia va acoperi în primul rând consumul intern, iar surplusul va merge la export. Asta ar însemna că nu vom mai avea nevoie de gaze de la ruşi“. Ba mai mult, producţia din Marea Neagră va suplini declinul estimat pentru următorii ani al extracţiei onshore. „Vom avea un milion de noi consumatori în următorii zece ani, având în vedere că sunt peste trei milioane de gospodării în România care, în continuare, se încălzesc cu biomasă. Estimăm că industria chimică şi cea petrochimică îşi vor reveni. În plus, există proiecte pentru noi centrale pe gaze şi pentru retehnologizarea altora, care să utilizeze aceste resurse, astfel că, la nivel naţional, consumul de gaze ar putea reveni la nivelul din 2014“, a continuat Nicolescu. El a adăugat că, începând cu 2022, se aşteaptă şi un export de un miliard de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova. Potrivit unui studiu realizat de Deloitte, investiţiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri de 26 miliarde dolari la bugetul de stat şi un plus de 40 miliarde dolari la PIB-ul României, până în 2040. Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor. Din TVA şi accize vor veni 3,7 miliarde dolari, din contribuţiile la asigurările sociale - 6,5 miliarde dolari, iar din redevenţe - 5,5 miliarde dolari. Tot în aceeaşi perioadă, aceste investiţii vor susţine anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă. Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 - 2040, conform raportului. Din aceste investiţii, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziţii din import.



12