Extremist demis, apoi promovat! Merkel, acuzată că face „scheme halucinante”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Extremist demis, apoi promovat! Merkel, acuzată că face „scheme halucinante”

Externe 19 Septembrie 2018 / 16:47 874 accesări

Angela Merkel şi coaliţia sa erau miercuri ţinta criticilor după compromisul la care au ajuns cu privire la şefia serviciului de informaţii interne, al cărui titular a fost demis din funcţie în ajun pentru legăturile sale cu extrema dreaptă, dar a fost promovat secretar de stat, relatează AFP.

Prin sancţiunea-promovare aplicată lui Hans Georg Maassen, cancelarul Angela Merkel (CDU, Uniunea Creştin Democrată) şi aliaţii săi CSU (Uniunea Creştin-Socială, aripa bavareză a CDU) şi social-democraţii din SPD, sperau să pună capăt unei dispute care a paralizat timp de o săptămână guvernul.

Hans-Georg Maassen, în vârstă de 55 de ani, s-a aflat în centrul unor controverse începând din 7 septembrie, după ce a dezminţit existenţa unor "vânători colective" de străini la care făcuse referire cancelarul după manifestaţiile împotriva migranţilor, desfăşurate la apelul extremiştilor de dreapta la Chemnitz. Şeful serviciului de informaţii interne al Germaniei (Biroul pentru protecţia Constituţiei, BfV) dăduse atunci asigurări că o înregistrare video difuzată pe reţelele sociale pe acest subiect era falsă, deşi aceasta era reală. La modul general, Maassen este criticat pentru legături presupuse a fi prea apropiate cu partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Maassen a fost susţinut până la sfârşit de ministrul de interne, Horst Seehofer, aflat el însuşi în divergenţe cu politica Angelei Merkel în materie de migraţie şi care a salutat „competenţele” şefului BfV. Numirea sa ca secretar de stat pentru securitate pe lângă ministrul de interne nu i-a lăsat fără reacţie nici pe editorialiştii germani şi nici clasa politică. Seehofer a precizat miercuri că Maassen îl va înlocui pe un secretar de stat provenit din SPD şi care se pensionează.

Vicepreşedintele SPD Ralf Stegner a calificat compromisul drept un „dezastru”, în pofida faptului că a primit aprobarea liderei social-democraţilor, Andrea Nahles. La rândul său, liderul aripii de tineret din SPD, Kevin Kuhnert, care se opune participării partidului la coaliţia guvernamentală, a transmis pe Twitter că a ajuns la „nivelul maxim de toleranţă”. „Jenant”, a apreciat şi primarul Berlinului, Michael Muller (SPD).

Şi opoziţia şi-a exprimat nemulţumirea, Verzii denunţând o „schemă halucinantă”, conform uneia dintre responsabilele partidului, Katrin Goering-Eckardt, în timp ce liderul Partidului Liberal, FDP, Christian Lindner, a apreciat că mutarea arată că actuala coaliţie guvernamentală este lipsită de direcţie.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.177 secunde