Fostul ofiţer SRI acuzat că a luat mită, arestat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fostul ofiţer SRI acuzat că a luat mită, arestat

Eveniment 14 Ianuarie 2015 / 00:00 1000 accesări

Fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, acuzat că a luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unor firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA, a fost arestat preventiv. Tribunalul Bucureşti a emis, ieri, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele fostului ofiţer SRI, după ce acesta fusese reţinut, luni, de procurorii militari din DNA. Locotenent-colonelul în rezervă Daniel Dragomir poate contesta decizia judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti la Curtea de Apel. În acelaşi dosar, şi soţia sa a fost pusă sub control judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând din 12 ianuarie, aceasta fiind cercetată pentru complicitate la trafic de influență şi spălare a banilor.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, ajutat de soţia sa, a cerut şi, ulterior, a primit 2.030.353,32 lei, echivalent a aproximativ 462.000 de euro, de la administratorul unor societăți comerciale, denunţător în cauză. Daniel Dragomir a primit banii în schimbul promisiunii că va interveni la funcţionari cu putere de decizie din Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară.

"Inculpatul i-a promis denunțătorului că-i va determina pe acei funcționari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuțiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale", au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere. Din cei peste două milioane de lei primiţi de fostul ofiţer SRI, 1.648.400 de lei au fost depuşi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 309.952,32 de lei au reprezentat finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, precum şi un autoturism marca Porsche Cayenne, iar alţi 72.000 de lei (echivalent a 18.000 euro), au fost daţi soţiei lui Dragomir sub forma unui salariu lunar de 8.000 de lei, în calitate de administrator al firmei nou-înființate, au precizat procurorii.

"În aceeași perioadă, cei doi inculpați au transferat succesiv sumele de bani menționate mai sus în conturi aparţinând acestora sau unor membri ai familiei, iar ulterior au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracţiunii de corupţie", au scris procurorii în documentul citat. În perioada în care este sub control judiciar, Marinela Zoica Dragomir poate părăsi România doar cu încuviinţarea procurorului şi are interdicţie să se apropie şi să comunice, direct sau indirect, cu persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor. Soţia fostului ofiţer SRI este obligată să se prezinte la poliţie conform programului de supraveghere stabilit sau de câte ori este chemată, să meargă la anchetatori când este citată, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.



12