Fregata „Mărășești” - Doamna Mărilor și secretele ei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fregata „Mărășești” - Doamna Mărilor și secretele ei
Cultură 12 Martie 2019 / 13:01 485 accesări 2 comentarii

Șapte ani a durat construcția sa, iar lansarea la apă a avut loc în prezența fostului dictator Nicolae Ceaușescu, în anul 1985. După numai cinci ani, denumirea acesteia a fost schimbată din „Timișoara” în „Mărășești”, în amintirea distrugătorului Mărăşeşti din componența Escadrilei de Distrugătoare a Marinei Regale Române.

Cea mai mare navă de război construită în România, fregata „Mărășești”, căci despre ea este vorba, a scris pagini de istorie pentru Marina Militară Română, atât în perioada regimului comunist, cât și după anul 1989.

Studioul Multimedia din cadrul Redacției „Observatorul militar” a realizat filmul intitulat ”Doamna mărilor”, dedicat Fregatei „Mărăşeşti”, nava cu numărul de bordaj 111, despre care maiorul Constantin Mireanu, realizatorul documentarului spunea că „(...) Din respect pentru marinari, pentru inginerii proiectanți și constructori, pentru muncitorii din șantier și pentru istorie, am încercat să intervin cât mai puțin în film, lăsându-i să ne petreacă prin istoria navei chiar pe aceia care au trăit vremuri ce acum par incredibile”.

Proiecția va avea loc joi, 14 martie 2019, ora 16.00, la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța, bd. Ferdinand, nr. 56. Accesul în sala de spectacol este gratuit și se va face în intervalul orar 15.15 - 15.50.

Loading...

2 comentarii

Ct 13:15:27 / 13 Martie 2019
of...

mai lasati ne cu povstile siropoase, pe mare , trebuie sa fii... marinar, nu doamna ! nu era de ajuns ca ajung pe nave toti "frizerii" de la aprozarul umc, acum ajung si pitipoance... ce a fost si ce a ajuns meseria asta , pacat !

a-mirabilis 11:50:54 / 14 Martie 2019
O nava poate fi doamna,metaforic vorbind,dar nu ,,domnu nava''

Domnule CT,o nava doua nave,o fregata doua fregate,oricum ai lua-o tot la genul femin ajungi.Metafore se folosesc si in marina in special cand este vorba de o nava in generai si cu atat mai mult cand este vorba despre un titlu al unui film documentar despre singura nava de o mare complexitate construita ia Romania dupa proiect romanesc,cu forta de munca romaneasca si in santierele romanesti.Si tot odata singura care mai supravietuieste valului de ....a nu se mai face nimic.In cea ce priveste ,,marinarii''care ajung pe nave iti impartasesc parerea .Dar pe care nave?Ca dupa cate stiu armatorii romani nu au ,,doamne''ambarcate pe navele lor.Povestea nu este apsolut deloc siropoasa ,din contra poate trezeste pe cei care iubesc aceasta meserie ca a fost candva si Romania una din tarile recunoscute cu dezvoltarea propriei a forte maritime comerciale ,militare si a echipajelor.Totusi daca va impinge curiozitatea puteti vedea acest film gratuit .

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1633 secunde