IMPORTANT! Donatorii de sânge trebuie să știe această informație!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
IMPORTANT! Donatorii de sânge trebuie să știe această informație!
Sănătate 26 Iunie 2018 / 10:17 3825 accesări

Reprezentanții Centrului de Transfuzii Sanguine din București informează donatorii că nu s-a schimbat legislația în ceea ce privește donarea de sânge și că beneficiile au rămas neschimbate, asta după ce în media a apărut o informație potrivit căreia donarea a devenit benevolă. ”Stimați donatori, vă informăm că nu s-a schimbat legislația care reglementează drepturile donatorilor de sânge, astfel încât un donator primește pentru o donare 7 tichete de masă, 1 zi liberă la serviciu, reducere pe transportul în comun 50% pentru o lună de zile! Informațiile care au apărut în presă săptămâna trecută în legătură cu retragerea tichetelor de masă au fost simple speculații! Avem nevoie de voi în fiecare zi, bolnavii din spitale nu au vacanță și situația începe să devină critică în ceea ce privește numărul donatorilor de sânge în centru! Vă mulțumim!”.

Precizăm că mesajul este valabil pentru toți donatorii din țară. În această perioadă, centrele de transfuzii au mare nevoie de donatori.

Precizăm că, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a făcut un apel la populație să meargă la centrele de transfuzii să doneze voluntar, așa cum se întâmplă în multe țări. În lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile. Constanța este un exemplu în acest sens, mai ales că populația județului se triplează în sezonul estival.

“Apreciez efortul depus de reprezentanții centrelor de transfuzii pentru atragerea de donatori prin campanii și acțiuni dedicate, dar cred că trebuie să facem mai mult. Conducerea Institutului Naţional de Hematologie trebuie să facă o analiză a situației centrelor de transfuzie și să analizeze posibilitatea de prelungire a programului de lucru sau de organizare a acestuia și pe perioada weekendului în orașele unde există centre universitare, acolo unde nevoia de sînge și produse din sânge este mai mare”, a spus Sorina Pintea. Acest lucru se întâmplă de ceva timp la Constanța; Centrul Regional de Transfuzii Sanguine de la malul Mării Negre organizează de ani buni colecte mobile de sânge, iar nu de puține ori se lucrează și în zilele de sâmbătă, acțiune ce sunt periodic anunțate și de ziarul nostru.12
Pagina a fost generata in 0.1633 secunde