În lupta cu autismul, prin meloterapie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sunetele, un bun „medicament”

În lupta cu autismul, prin meloterapie

Sănătate 26 August 2011 / 00:00 3027 accesări

Centrul pentru copii cu autism „Marea Neagră” din Constanţa, printre puţinele centre de specialitate din ţară, a reuşit să implementeze terapia prin muzică, la mare căutare în lume. Sprijinul a venit din partea viceprimarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, care, de la bun început, a promis ajutor pentru copiii cu autism. Dotarea camerei de meloterapie s-a realizat prin susţinerea financiară personală a viceprimarului Făgădău. „Mă bucur că, prin implicarea mea, am putut ajuta în munca acestei echipe faţă de care am întreaga admiraţie. Având în vedere că sunt şanse reale de recuperare a acestor copii speciali, pentru mine a fost un motiv suficient. De asemenea, aceşti oameni care lucrează cu aceşti copii cu tulburări din spectrul autism se pot baza oricând pe ajutorul meu”, a declarat viceprimarul municipiului Constanţa.

TERAPIA PRIN MUZICĂ (MELOTERAPIE) REPREZINTĂ UN CADRU TERAPEUTIC ÎN CARE COMUNICAREA DINTRE COPIL ŞI TERAPEUT SE REALIZEAZĂ CU AJUTORUL SUNETELOR, FIIND UTILIZATĂ ÎN SCOPUL REABILITĂRII ŞI VINDECĂRII PSIHICULUI

Coordonatorul centrului, Cristina Gemănaru, a declarat că toţi copiii sunt organizaţi în grupe de cinci, în funcţie de vârstă şi de afecţiune. Materialele folosite în sesiunile de muzică sunt specifice, existând tobe, fluiere, castaniete, xilofoane, maracaş. „Pentru realizarea unui ambient adecvat care să ajute copiii în exprimarea artistică au fost achiziţionate: o maşină ce produce baloane şi un laser ce creează spectru de lumini”, spune Cristina Gemănaru. Conducerea cercului de meloterapie se realizează de către Alexandra Croitoru, un psiholog specializat pe terapia prin muzică.

DE CE TERAPIA PRIN MUZICĂ “Am ales muzica ca mijloc de comunicare cu aceşti copii speciali deoarece aceasta îmblânzeşte emoţiile negative şi susţine emoţional copilul. Meloterapia oferă acea bază necesară ce duce la încurajarea copilului să comunice, ştiut fiind faptul că mulţi dintre ei ajung să nu verbalizeze niciodată”, explică Cristina Gemănaru. De asemenea, adaugă ea, unul din obiectivele acestui proiect este acela de a putea stabili relaţii sociale între membrii grupului, deoarece principalul comportament negativ al copiilor cu tulburări din spectrul autism este prezenţa unui deficit de socializare. „Meloterapia poate fi prezentă nu numai în terapia copilului cu autism, ci şi în cazul tulburărilor neuropsihice de orice natură, a copiilor ce manifestă hiperactivitate, agresivitate sau deficit de atenţie ori chiar în recuperarea persoanelor ce manifestă anxietate sau tulburări emoţionale”, explică Gemănaru, care a adăugat că, dacă la început cu greu reuşeau să identifice corect sunetele create de instrumentele muzicale, în momentul de faţă, copiii reuşesc să creeze chiar o poveste muzicală.

Un rol important în această terapie a muzicii îl are şi dansul, care reprezintă latura activă ce implică mişcare şi improvizaţie. Meloterapia urmăreşte realizarea unui dialog între copil şi terapeut, pus în scenă sub formă muzicală, psihologul având grijă ca, pe tot timpul activităţii, să urmărească producţia copilului pentru a putea rezona cu acesta şi astfel să poată determina modelarea reacţiilor şi a stărilor emoţionale.

PROGRESE ÎNREGISTRATE PÂNĂ ACUM După o lună de meloterapie s-a observat o îmbunătăţire a motricităţii fine, a contactului vizual ca răspuns la dialogul muzical, spun psihologii. De asemenea, tot la capitolul rezultate precizăm: iniţierea verbalizării prin emiterea de vocalize, onomatopee şi asocierea acestora cu anumite mişcări; dezvoltarea memoriei auditive şi a capacităţii de discriminare auditivă; formarea capacităţii de a-şi aştepta rândul, de a-i asculta pe ceilalţi, de a coopera într-un joc simplu. Psihologii din cadrul Centrului apreciază că la nivelul judeţului Constanţa ar putea să fie aproape o mie de copii cu autism, însă puţini părinţi au curajul să recunoască afecţiunea celor mici, aşa că preferă să-i ascundă de ochii lumii. Ei spun că este o mare greşeală, pentru că cei mici pot fi ajutaţi, iar rezultatele se văd mai ales dacă ei sunt aduşi la terapii de până la doi, cel mult trei ani. Centrul Terapeutic Marea Neagră, cu sediul pe strada Miron Costin, nr. 68, este printre puţinele din ţară, alături de cele din Bucureşti, Cluj şi Bârlad, care oferă copiilor asemenea terapii. La centrul constănţean au apelat până acum copii din Turda, Călăraşi, Suceava, Bucureşti.

Taguri articol


12