Încă o demisie din Guvernul israelian din cauza lui Lieberman

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Încă o demisie din Guvernul israelian din cauza lui Lieberman

Externe 27 Mai 2016 / 18:07 471 accesări
Avi Gabbay

Avi Gabbay

Ministrul israelian al Mediului, Avi Gabbay, şi-a anunţat, vineri, demisia, în semn de protest faţă de desemnarea politicianului ultranaţionalist de origine moldoveană Avigdor Lieberman în funcţia de ministru al Apărării, de către premierul Benjamin Netanyahu, relatează Reuters. ”Manevra politică recentă şi înlocuirea ministrului Apărării sunt, în opinia mea, acţiuni grave, care ignoră ceea ce este important pentru securitatea ţării şi vor intensifica atitudinile extremiste şi divizările din cadrul populaţiei”, a declarat ministrul israelian al Mediului în solicitarea de demisie. Avi Gabbay aparţine partidului Koolanu, singurul partid de centru din coaliţia aflată la guvernare, cu zece membri în Parlamentul israelian.

Miercuri, Avigdor Lieberman, liderul partidului de extremă dreapta Israel Beitenu, a anunţat că a acceptat mandatul de ministru al Apărării, pe care i l-a oferit premierul Benjamin Netanyahu, săptămâna trecută, când ministrul Apărării la acea vreme încă era în funcţie, aceasta fiind o decizie criticată dur de opoziţia israeliană. Avi Gabbay este cel de-al doilea membru al Cabinetului Netanyahu care demisionează, la o săptămână după ministrul israelian al Apărării în funcţie la acea dată, Moshe Yaalon, care a denunţat decizia premierului Netanyahu de a-l înlocui cu Lieberman, avertizând că ”sunt atrase elemente minoritare extremiste şi periculoase”. Între Gabbay şi Netanyahu au existat disensiuni în privinţa planurilor Guvernului de a dezvolta rezervele de gaze naturale ale Israelului în Marea Mediterană, în baza unui consorţiu care, potrivit criticilor, ar limita competiţia şi ar păstra preţurile la un nivel ridicat.

Avigdor Lieberman, născut la Chişinău, în vârstă de 57 de ani, a fost ministru de Externe în alte două guverne conduse de Benjamin Netanyahu. Politicianul ultranaţionalist a stârnit controverse după ce a cerut introducerea pedepsei cu moartea în Israel, pentru cazuri de terorism, şi înlăturarea de la putere a mişcării Hamas, care conduce Guvernul din teritoriul palestinian Fâşia Gaza.

Taguri articol


12