Infirmierele bulgare condamnate la moarte în Libia, primite ca eroine la Sofia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Infirmierele bulgare condamnate la moarte în Libia, primite ca eroine la Sofia

Externe 25 Iulie 2007 / 00:00 656 accesări

Cele cinci infirmiere bulgare şi medicul de origine palestiniană au fost eliberaţi marţi, din Libia, după opt ani de detenţie, ei ajungînd la Sofia cu un avion pus la dispoziţie de preşedinţia franceză, moment în care au fost şi graţiaţi. Cei şase fuseseră condamnaţi iniţial la moarte în Libia, după care pedeapsa le fusese comutată la închisoare pe viaţă în ţara de origine. Avionul a aterizat pe aeroportul din Sofia la ora 09.55. Cei şase au călătorit împreună cu Cecilia Sarkozy, soţia preşedintelui francez şi cu Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru Relaţii Externe. Mii de persoane s-au adunat pe aeroportul din Sofia pentru a le întîmpina pe cele cinci infirmiere bulgare şi pe medicul de origine palestiniană, care a obţinut de curînd cetăţenia bulgară. Preşedintele bulgar Gheorghi Părvanov şi premierul Serghei Stanişev s-au numărat printre oficialii prezenţi la aeroport.

Tot ieri, Consiliul Local al Sofiei s-a reunit într-o şedinţă extraordinară pentru a vota propunerea de a acorda preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, soţiei acestuia, Cecilia şi comisarului european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, cetăţenia de onoare. Propunerea, care aparţine primarului Boiko Borisov şi preşedintelui Consiliului, Vladimir Kisiov, este o recunoaştere a consecvenţei, tenacităţii şi fermităţii celor trei pentru eliberarea infirmierelor.

Libia a permis extrădarea celor şase cadre medicale bulgare, condamnate pentru că ar fi infectat cu HIV mai mulţi copii libieni, după ce a semnat un acord de cooperare cu UE, a declarat, marţi, ministrul libian de Externe. Acesta a adăugat că acordul presupune ca UE să asigure susţinere şi asistenţă pentru sutele de copii infectaţi şi internarea lor în spitalele europene, pentru tot restul vieţii lor. Acordul prevede, de asemenea, reabilitarea spitalului Benghazi, a spitalului Hwari şi a unui alt centru medical din Benghazi. UE va oferi asistenţă Libiei şi în domeniul educaţiei, arheologiei şi migraţiei ilegale, a explicat şeful diplomaţiei libiene. Tripoli şi Bruxelles vor crea o reţea de securitate la graniţa vestică a Libiei şi în Sahara, care va proteja graniţele de imigraţia ilegală, a anunţat oficialul liban.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, marţi, că şi-a luat angajamentul faţă de preşedintele libian, Mouammar Gadhafi, să depună eforturi pentru normalizarea relaţiilor dintre UE şi Libia, odată cu rezolvarea dosarului infirmierelor bulgare. “Le-am spus libienilor că vom depune eforturi pentru această normalizare, în interesul Europei, Libiei şi Africii”, a spus Barroso. “Aceste relaţii erau blocate de nerezolvarea dosarului infirmierelor bulgare, iar acum că s-a rezolvat, sîntem pregătiţi să le normalizăm”, a precizat el. Barroso a mai promis că toate elementele acordului cu Tripoli vor fi comunicate de comisarul pentru Relaţii Externe, care a condus tratativele Comisiei cu Libia.



12