Inimile bărbaților și femeilor îmbătrânesc diferit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Inimile bărbaților și femeilor îmbătrânesc diferit

Ştiință 21 Octombrie 2015 / 14:42 700 accesări

Un studiu publicat marți în revista americană ”Radiology” arată că inimile bărbaților și femeilor îmbătrânesc diferit. Studiul nu explică cauzele acestor variații, dar ar putea arunca o lumină asupra diferitelor forme de insuficiență cardiacă la ambele sexe și ar putea duce la dezvoltarea de tratamente mai bine țintite, spune dr. Joao Lima, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității „Johns Hopkins“, autorul principal al lucrării. Studiul a constat în analiza RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) a inimilor îmbătrânite a circa 3.000 de adulți cu vârste între 54 și 94 de ani, care nu sufereau de nicio maladie cardiacă. Acestea au fost monitorizate timp de zece ani și, la sfârșitul acestei perioade, cercetătorii au făcut un nou RMN, pentru a obține imagini ale inimii în format 3D. La ambele sexe, ventriculul stâng, care este umplut cu sânge oxigenat, înainte de a-l împinge spre corp, scade odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, există mai puțin sânge oxigenat în inimă spre a fi returnat înspre corp.

Studiul relevă faptul că, la bărbați, mușchii din jurul cavității cardiace cresc și se adâncesc odată cu vârsta, în timp ce la femei au tendința să se reducă. Îngroșarea mușchiului și reducerea volumului ventriculului stâng cresc riscul de insuficiență cardiacă. Dar aceste observații sugerează că boala se poate dezvolta diferit la bărbați și la femei, cred cercetătorii. Pentru a reduce acest risc, cardiologii prescriu medicamente care tind să reducă grosimea mușchiului inimii și să sporească capacitatea sa. Dar acest studiu, care arată că, la femei, mușchiul cardiac se reduce, sugerează că defectele de funcționare a inimii nu au aceleași origini la ambele sexe și nu pot beneficia de același tratament. Insuficiența cardiacă afectează peste cinci milioane de americani și duce la o slăbire progresivă a mușchiului inimii și a capacității sale de a pompa sângele. De asemenea, studiul a arătat că, în zece ani, greutatea ventriculului stâng a crescut cu o medie de opt grame la bărbați, iar la femei a scăzut cu 1,6 grame. Capacitatea de umplere a ventriculului, camera principală a inimii, a scăzut la ambele sexe, dar mai rapid în cazul femeilor.

Aceste diferențe de dimensiune, volum și capacitate de pompare a inimii se dezvoltă independent de alți factori de risc cunoscuți pentru faptul că afectează mărimea mușchiului inimii și performanțele sale, cum sunt excesul de greutate, tensiunea arterială, colesterolul, lipsa de exerciții fizice sau fumatul.

Citește și:

Al treilea transplant de inimă artificială Carmat a fost un succes

Principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la tineri

Medicii sunt îngrijorați! E mare pericol!

Veniți să vă testați gratuit colesterolul și tensiunea arterială!

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1393 secunde