Israelul a mărit pedepsele pentru persoanele care aruncă pietre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Israelul a mărit pedepsele pentru persoanele care aruncă pietre

22 Iulie 2015 / 00:00 407 accesări

Parlamentul israelian a mărit pedepsele, până la 20 de ani de închisoare, pentru persoanele care aruncă pietre în vehicule și pe străzi, măsură considerată de către un oficial palestinian ca fiind ”rasistă și excesivă”, a relatat, ieri, agenția Reuters. ”Toleranța față de teroriști încetează astăzi. Cel care aruncă pietre este un terorist și numai o sancțiune corespunzătoare poate servi drept mijloc de descurajare și chiar pedeapsă”, a declarat ministrul israelian de Justiție, Ayelet Shaked, din cadrul partidului de extrema dreaptă Casa Evreiască.

Confruntările dintre tineri palestinieni și poliția israeliană degenerează de obicei în violențe și aruncarea pietrelor a devenit un simbol al rezistenței palestiniene, de la prima revoltă, Intifada, împotriva Israelului, la sfârșitul anilor '80 și începutul anilor '90. Începând din 2011, trei israelieni, inclusiv un bebeluș și o fată, au fost uciși în Cisiordania ocupată după ce-au fost aruncate pietre asupra vehiculului în care ei circulau. Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat Israelul pentru folosirea excesivă a forței, inclusiv tirurile cu gloanțe reale, pentru reprimarea demonstrațiilor palestinienilor, provocând zeci de morți și sute de răniți.

Noua lege permite o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare pentru cei care aruncă pietre asupra unui vehicul, cu intenția de a provoca răni corporale, și 10 ani de închisoare, dacă intenția nu a fost probată. În astfel de cazuri, procurorii nu cereau pedepse mai mari de trei luni de închisoare, când fapta nu se solda cu răni grave. Legea se va aplica teritoriului ce include Ierusalimul de Est, dar nu și Cisiordaniei ocupate, din care majoritatea este sub jurisdicția armatei israeliene. Conform Knessetului, în Israel au loc anual circa 1.000 de inculpări în cazul persoanelor acuzate că au aruncat pietre.12
Pagina a fost generata in 0.144 secunde