Italia: Raiduri împotriva sclaviei la ferme! Ce s-a întâmplat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Arestări, activitate blocată şi amenzi

Italia: Raiduri împotriva sclaviei la ferme! Ce s-a întâmplat

Externe 25 Iulie 2017 / 16:00 454 accesări

Autoritățile italiene au arestat zece persoane în urma unor raiduri desfășurate la peste 75 de ferme din întreaga țară, într-o operațiune care a vizat condițiile de muncă similare sclaviei întâlnite în sectorul agricol, transmite marți DPA. Într-unul din cazurile cele mai grave, Polizia di Stato a arestat trei persoane în regiunea Ragusa din sud-estul Siciliei care îi puneau pe culegătorii de roșii să muncească în schimburi de 12 ore, plătindu-i cu numai 2,50 euro pe oră, se arată într-un comunicat al poliției.

Operațiunea s-a desfășurat pe parcursul ultimelor patru săptămâni în ferme din diferite regiuni ale țării, din Verona și Forli-Cesena, în nord, până în Latina (centru) și Legge, Matera, Ragusa, Siracusa, Salerno, Taranto și Vibo Valentio (sud).

Pe lângă cele 10 arestări, ofițerii au reținut 24 de persoane pentru urmărire penală, au blocat activitatea a patru ferme și au emis amenzi în sumă totală de 108.000 de euro.

Exploatarea lucrătorilor reprezintă o problemă serioasă în domeniile construcțiilor și agriculturii din Italia. Mare parte din miile de migranți africani care ajung în Italia în fiecare săptămână devin victime ale acestui fenomen, prin așa-zisul sistem "caporalato" controlat de mafie. În aprilie, organizația Medici pentru drepturile omului a publicat un raport privind o tabără din Calabria unde trăiau circa 2500 de culegători de citrice și pe care a numit-o "cel mai mare ghetou din Italia", amintește DPA.

Anul trecut, Italia a adoptat o lege "anti-caporalato", care prevede pentru traficanții care recrutează lucrători ilegali și pentru angajatorii lor pedepse cu închisoarea de la 1 la 6 ani și amenzi de 500-1.000 de euro pentru fiecare lucrător angajat fără acte.12