Job nou: expert în analiza accidentelor din Marea Neagră!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proiect pe bani europeni

Job nou: expert în analiza accidentelor din Marea Neagră!

Social 08 Februarie 2014 / 00:00 1697 accesări

Codul ocupaţiilor din România se va îmbogăţi cu o nouă specializare pentru absolvenţii de facultate - expert de risc economic şi tehnologic, propusă prin intermediul unui proiect iniţiat pe bani europeni - „Crearea unui centru interuniversitar pentru managementul riscului şi asistenţă pentru prevenirea riscurilor ecologice şi tehnologice în Marea Neagră” - în care sunt implicaţi şi profesori de la Universitatea Maritimă din Constanţa (UMC). Apariţia noii meserii, despre care specialiştii spun că va ajuta la prevenirea riscurilor ecologice şi tehnologice în bazinul Mării Negre, a fost posibilă la iniţiativa coodonatorului principal al proiectului - Universitatea „Prof. Arsen Zlatarov” Burgas, Bulgaria, cu participarea Universităţii Naţionale de Marină din Odessa - Ucraina, a Institutului de Cercetări Marine „Black Sea” din Burgas şi a UMC Constanţa.

METODOLOGIE Specialiştii celor patru instituţii de învăţământ au dezvăluit vestea bună, ce va ajuta tinerii absolvenţi de facultăţi din cele trei ţări care sunt în căutarea unui loc de muncă, în cadrul unui seminar internaţional pe problemele privind riscurile ecologice şi tehnologice în bazinul Mării Negre, ce s-a desfăşurat, vineri, la sediul UMC. Mai întâi de toate, va fi creată o metodologie. Coordonatorul proiectului în care UMC este partener, prof. univ. ing. Mariana Panaitescu, a declarat că metodologia privind prezenţa accidentelor în bazinul Mării Negre va cuprinde analiza cauzelor ce conduc la aceste efecte şi prevenirea riscurilor viitoarelor accidente. Ea a dat şi un exemplu privind felul de accidente în Marea Neagră la care se raportează proiectul: poluarea cu hidrocarburi de la navele maritime şi poluarea chimică - cu gaze sau substanţe chimice, ce duc la distrugerea florei şi faunei Mării Negre. Cu aceleaşi probleme se confruntă atât Ucraina, cât şi Bulgaria. Vicerectorul Universităţii Maritime din Odessa, Sergii Rudenko, a declarat că, indiferent de eforturile pe care le depune Organizaţia Maritimă Internaţională în prezent, în ciuda tuturor măsurilor de prevenţie pe care le ia această organizaţie, accidentele pe mare se întâmplă.

STUDENŢI BENEFICIARI Primii care vor deveni experţi de risc economic şi tehnologic vor fi câte şapte studenţi de la cele trei unităţi de învăţământ partenere în proiect. Prof. univ. ing. Mariana Panaitescu a declarat că, în iunie 2014, studenţii vor beneficia de instruire de la experţi pe riscuri de mediu - economic, ecologic şi tehnologic - din cele trei ţări. Ei vor deveni traineri, alături de experţi ai universităţilor pe probleme de mediu, pentru 30 de beneficiari de la fiecare universitate. Beneficiarii vor avea ocazia să participe, în septembrie, pe durata a patru zile, la un training cu privire la aplicarea acestui program în sistemul e-learning - educaţie la distanţă prin deschiderea unei web aplication în sistemul GIS (Sistem Informatic Geografic). „În momentul de faţă, în domeniu nu există decât expert de mediu, auditor de mediu, evaluator de mediu, dar expert pe partea de risc economic şi tehnologic în Marea Neagră nu avem”, a completat prof. univ. ing. Panaitescu. Şi coordonatorul proiectului de la Universitatea „Prof. Arsen Zlatarov” Burgas, Irena Markovska, a spus că beneficiarii vor obţine certificate de calificare ce vor fi recunoscute naţional în fiecare dintre cele trei ţări participante, România, Bulgaria şi Ucraina.

Taguri articol


12