La cât se cifrează abaterile descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Constanța?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La cât se cifrează abaterile descoperite de Curtea de Conturi la Primăria Constanța?

Administrație 21 Februarie 2018 / 11:04 3873 accesări

Camera de Conturi Constanța a efectuat, în perioada 2 mai 2017 - 30 iunie 2017, un audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța. Rezultatele acestui audit au fost făcute cunoscute publicului larg prin publicarea Sintezei rezultatelor acțiunii de audit desfășurate la unitatea administrativ teritorială Municipiul Constanța.

Potrivit rezultatelor date publicității de către Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Constanța, au fost constatate următoarele abateri, cu mențiunea că le vom reda doar pe cele considerate a aduce prejudicii de ordin material:

Deficiențele descoperite și sumele estimate ale "abaterilor"

1.La Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații din subordinea UATM Constanța, s-a constatat că soldul din balanța la 31.12.2016 al provizioanelor constituite pentru plata drepturilor câștigate în instanță de către profesori, nu reflectă realitatea, fiind mai mare cu 9.991 lei decât valoarea din situațiile prezentate de secretarul șef al instituției.(suma estimată a abaterii -10 mii lei).

2.Pentru un număr de 20 de persoane fizice au fost acordate nelegal facilități privind scutiri la impozitul pe clădiri și terenuri, respectiv revoluționari/luptători care au contribuit la victoria Revoluției Române din decembrie 1989, deoarece la dosarele de rol f

iscal ale acestora nu există certificatele preschimbate, conform prevederilor Legii nr. 341/12.07.2004 a recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989 (certificatele existente la dosare au fost obținute în baza Legii nr. 42/1990).(suma estimată a abaterii -93 mii lei).

3.Cu privire la stabilirea, urmărirea și încasarea taxei/impozitului pe mijloacele de transport pe apă, s-a constatat că un număr de 129 persoane fizice și juridice, care figurează înregistrate la Căpităniile Zonale cu ambarcațiuni pe apă, nu au depus la SPIT Constanța declarație în vederea impunerii.(suma estimată a abaterii -179 mii lei).

4.Din verificarea taxei de întreținere cimitire/loc de veci datorată de persoanele fizice care dețin locuri de veci în cimitirele Anadalchioi, Central, Constantin Predescu, Municipal, Palazu Mare și Viile Noi, s-a constatat că 4.870 persoane, concesionare ale unei suprafețe totale de 18.409,23 mp de teren, au certificatele de concesiune expirate și nepreschimbate și nu au achitat această taxă în anii 2016 și 2017.(suma estimată a abaterii -88 mii lei).

5.La Liceul Teoretic Traian din subordinea UATM Constanța, soldul contului de clienți reprezentând venituri proprii neîncasate din închirierea terenului de sport, nu include penalități contractuale calculate până la data încasării creanței.(suma estimată a abaterii -48 mii lei).

6.În cazul unui imobil teren+clădire, s-a constatat că persoana juridică nu a depus declarație de impunere pentru terenul ocupat de clădiri, care începând cu anul 2016 este supus impozitării.(suma estimată a abaterii -8 mii lei).

7.Entitatea a cedat cu titlu gratuit dreptul de folosință a unor suprafețe de teren aparținând domeniului privat al Municipiului Constanța, unor persoane juridice de drept privat, încălcând astfel prevederile Legii administrației publice locale.(suma estimată a abaterii -4.054 mii lei).

8.Pe fondul neexercitării obligațiilor legale privind înregistrarea în evidențele financiar-contabile și tehnico-operative a unor bunuri imobile (cazemate) precum și nedispunerii diligențelor legale derivate din obligațiile generate de statutul de administrator al bunurilor din domeniul public al statului, în ceea ce privește interesul colectiv ocrotit prin normele imperative de protecție a proprietății publice, entitatea prin reprezentanții săi, a facilitat producerea de acte și fapte juridice în legătură cu aceste imobile (atât construcțiile, cât și terenul arondat acestora sub titulatura de zonă de protecție) de către persoane care nu erau abilitate de lege. S-a constatat astfel folosirea acestor bunuri în interesul material propriu al acestora prin transferarea pe bază de documente lipsite de fundament legal, cu titlu gratuit, a dreptului de exploatare în scop economic către terți, persoane juridice și fizice, în dauna intereselor financiare ale bugetului local.(suma estimată a abaterii -419 mii lei).

9.S-au acordat nelegal ajutoare lunare pentru acoperirea unei părți din cheltuielile aferente încălzirii locuinței (lemne de foc, energie termică, energie electrică) în perioada sezonului rece unor persoane care dețin bunuri în proprietate, închiriere, concesiune, comodat sau altă formă de deținere, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării acestui ajutor.(suma estimată a abaterii -748 mii lei).

10.S-au acordat nelegal tichete valorice persoanelor care, pe lângă pensie, au obținut și venituri din activități comerciale, din activități agricole, din dobânzi ori din închirierea unor bunuri. Aceste venituri, cumulate cu pensia, au depășit pragul valoric înscris în hotărârea de consiliu local care le dădea dreptul de a beneficia de aceste măsuri de sprijin social.(suma estimată a abaterii -52 mii lei).

11.Pentru evenimentul „Festivalul Iernii” - 2016 în perioada 01.12.2016-30.12.2016 în Parcul Tăbăcărie - Zona Țara Piticilor și finanțat din bugetul UATM Constanța în baza Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, s-a constatat efectuarea de plăți nelegale pentru servicii neefectuate sau efectuate fără acordul beneficiarului, constând în onorarii (66.294 lei), servicii neefectuate pentru transmiterea on-line cu camera IP (15.575 lei), broșuri tipărite fără acordul UATM Constanța (25.200 lei).(suma estimată a abaterii -107 mii lei).

Măsurile dispuse de Camera de Conturi Constanța

Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenței contabile și a sistemelor de control intern. Pentru abaterile care nu au fost remediate în timpul verificării, directorul Camerei de Conturi Constanţa a emis decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.



12