Lansarea capsulei Cygnus spre ISS, amânată cel puțin 24 de ore

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansarea capsulei Cygnus spre ISS, amânată cel puțin 24 de ore

Ştiință 11 Noiembrie 2017 / 18:00 1483 accesări

Compania Orbital ATK a fost nevoită să amâne în ultimul moment, sâmbătă, lansarea capsulei sale Cygnus într-o misiune de reaprovizionare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), din cauza prezenței neașteptate a unui avion în spațiul aerian asociat bazei de lansare, a anunțat firma americană prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter, informează AFP. Decolarea era programată la ora locală 07.37 (12.37 GMT) de la centrul spațial Wallops Island, aflat în statului american Virginia. Următoarea fereastră de lansare va debuta duminică la ora locală 07.14 (12.14 GMT). Aceasta este cea de-a opta misiune de tip cargo din programul companiei Orbital ATK ce vizează reaprovizionarea ISS, în virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari încheiat cu NASA.

Capsula spațială Cygnus va avea la bord o încărcătură de 3,3 tone ce constă în alimente, articole de uz zilnic, echipamente și materiale necesare unor experimente științifice, inclusiv un satelit care trebuie să testeze modul în care bacteriile se dezvoltă în condiții de microgravitație. Acel experiment va permite oamenilor de știință să determine cantitatea minimă de antibiotice care sunt necesare pentru neutralizarea bacteriilor în spațiu. "Rezistența microbiană la antibiotice ar putea reprezenta un risc pentru astronauții din spațiu, unde sistemul lor imunitar este slăbit", a explicat NASA într-un comunicat.

"Cercetătorii sunt de părere că rezultatele acestor experimente ar trebui să îi ajute să creeze antibiotice eficiente pentru protejarea astronauților în timpul misiunilor de lungă durată în spațiu", a continuat agenția spațială americană, care speră să lanseze misiuni cu echipaje de astronauți către Marte în jurul anului 2030.

Capsula Cygnus are de asemenea la bord 14 sateliți de tip Cubesat. După ce capsula Cygnus se va conecta la ISS și încărcătura sa va fi transferată la bordul stației, ea va fi umplută cu deșeuri. Apoi, capsula se va desprinde de ISS în decembrie și va plonja în atmosferă, urmând să se dezintegreze integral în aer, deasupra Oceanului Pacific.

Actualul echipaj de la bordul ISS este alcătuit din șase astronauți: trei americani, un italian și doi ruși.12