Lansarea noii Agenţii UE pentru frontiere, eclipsată de acuzaţii privind împuşcarea unor imigranţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Lansarea noii Agenţii UE pentru frontiere, eclipsată de acuzaţii privind împuşcarea unor imigranţi

06 Octombrie 2016 / 19:22 354 accesări

Membri ai Agenţiei UE pentru protecţia frontierelor (Frontex) au tras focuri de armă de mai multe ori spre ambarcaţiuni care transportau imigranţi, în Marea Egee, în perioada 2014-2015, dezvăluirile eclipsând lansarea noii Agenţii pentru Frontiere şi Paza de Coastă (EBCGA), informează EUObserver.

Uniunea Europeană a inaugurat joi Agenţia pentru Frontiere şi Paza de Coastă, care înlocuieşte Frontex. Însă dezvăluirile despre refugiaţi omorâţi şi răniţi în operaţiuni ale Frontex au generat mari semne de întrebare privind abuzuri asupra extracomunitarilor care încearcă să ajungă în spaţiul comunitar.

La sfârşitul lunii septembrie, Avocatul european al poporului, Emily O'Reilly, şi Nils Muiznieks, raportor al Consiliului Europei, au cerut explicaţii din partea Frontex pe tema incidentelor armate, scrisoarea lor fiind cosemnată de 42 de eurodeputaţi.

"Cine ia decizia şi cine asumă responsabilitatea pentru atacurile Frontex asupra navelor cu refugiaţi: căpitanul echipajului, Cartierul general Frontex sau Paza de coastă a statelor membre?", se interesau autorii scrisorii.

Relatate iniţial de publicaţia The Intercept, acuzaţiile se bazează pe documente ale Frontex despre incidente armate. La sfârşitul lunii august, Frontex a confirmat că un adolescent de 17 ani a murit după ce a fost împuşcat pe o ambarcaţiune în largul Greciei. Au existat şi alte incidente în care agenţii Frontex ar fi folosit armamentul din dotare, instituţia argumentând că au fost trase focuri de armă "pentru a bloca tentative ale traficanţilor de a lovi navele Agenţiei pentru frontiere". Potrivit The Intercept, în martie 2014, într-o ambarcaţiune ce transporta imigranţi au fost trase 16 gloanţe.12
Pagina a fost generata in 0.18 secunde