Lider rebel cazac, ucis în estul separatist pro-rus al Ucrainei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lider rebel cazac, ucis în estul separatist pro-rus al Ucrainei
Externe 13 Decembrie 2015 / 17:02 500 accesări 0 comentarii

Un lider rebel cazac a fost ucis sâmbătă în estul separatist pro-rus al Ucrainei atunci când automobilul său a explodat, în ceea ce Kievul a denunţat drept o reglare de conturi din partea "tutorilor ruşi" ai acestuia. Separatiştii au aruncat vina asupra armatei ucrainene, relatează AFP online. Pavel Dremov, în vârstă de 39 de ani, liderul unei unităţi cazace de câteva sute de oameni din "republica" de la Lugansk, dar care nu se supunea liderilor "republicii", "a fost ucis împreună cu şoferul său", potrivit agenţiei separatiste LuganskInforCente. Maşina a sărit în aer în apropierea unei staţii de alimentare cu carburant în oraşul Pervomaisk, în regiunea rebelă Lugansk, potrivit site-ului, care denunţă "un act terorist organizat de către forţele de ordine ucrainene".

Potrivit primelor informaţii comunicate de conducerea separatistă, un dispozitiv exploziv a fost plasat în maşină.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Interne, Artem Şevcenko, a declarat că Dremov se îndrepta către oraşul Stahanov, aflat sub controlul miliţiilor sale, pentru a-şi sărbători recenta căsătorie "cu o cetăţeană rusă". "Moartea sa ar putea avea legătură cu ciondăneli între cazaci şi tutorii lor ruşi", a continuat Şevcenko în acest mesaj postat pe Facebook. Pavel Dremov, care purta căciula de astrahan tradiţională şi numele de război "Batia" (Tată), era la cuţite cu liderul "republicii" rebele, Igor Plotniţki.

Într-un mesaj video adresat anul trecut preşedintelui rus, Vladimir Putin, Dremov îl acuza pe Plotniţki că fura ajutoare umanitare ruse şi vindea Ucrainei cărbune produs în zonele aflate sub controlul separatiştilor.

Cazacii din Lugansk se opun acordurilor de pace de la Minsk încheiate cu Kievul, pe care le consideră o trădare a intereselor regiunii. "Ceea ce aş vrea eu este independenţa Noii Rusii" - numele dat de Putin regiunilor rusofone din estul şi sudul Ucrainei -, declara Pavel Dremov într-un interviu pentru AFP în septembrie 2014. Alt lider rebel din "republica populară" de la Lugansk, Aleksei Mozgovoi, aflat şi el în conflict cu Plotniţki, a fost ucis în mai, împreună cu şase membri ai echipei sale, tot în explozia propriului vehicul. Primarul cazac din Pervomaisk, Evgheni Işcenko, a fost împuşcat mortal, în ianuarie, de persoane necunoscute, iar un lider al unor forţe rebele locale aliate cazacilor de la Stahanov, Aleksandr Bednov, alias "Batman", a fost ucis împreună cu cele şase gărzi de corp într-o ambuscadă, vehiculul său blindat fiind "pulverizat" de o rachetă antitanc.

Ucraina este teatrul unui conflict armat care s-a soldat cu peste 9.000 de morţi, începând din aprilie 2014, în "republicile populare" de la Doneţk şi Lugansk.Pagina a fost generata in 0.1601 secunde