Londra nu aprobă un nou referendum pentru independența Scoției

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un vot unic într-o generaţie Londra nu aprobă un nou referendum pentru independența Scoției
Externe 19 Decembrie 2019 / 16:01 1137 accesări 0 comentarii

Guvernul de la Londra a respins joi cererea premierului scoţian Nicola Sturgeon privind organizarea unui nou referendum de independenţă, afirmând că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfăşurat în urmă cu cinci ani. „Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost „un vot unic într-o generaţie“, a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă „în mod incontestabil“ un mandat pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată. Dealtfel, Sturgeon declarase în cursul dimineții de joi că, dacă Boris Johnson nu aprobă noul referendum, va „lua în considerare toate opţiunile rezonabile pentru a asigura dreptul Scoţiei la autodeterminare“.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1609 secunde