Mătăsăreanu închide expoziţia-eveniment „Ţărmuri însorite”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Astăzi, la Muzeul de Artă

Mătăsăreanu închide expoziţia-eveniment „Ţărmuri însorite”

Cultură 19 Februarie 2014 / 00:00 681 accesări

Constănţenii pasionaţi de pictură, şi în special de marine, care nu au avut răgazul, în ultima lună, de a poposi în spaţiul primitor al Muzeului de Artă, pentru a admira cele peste 100 de creaţii semnate de renumitul pictor tomitan Ionel Mătăsăreanu, o mai pot face doar astăzi. Maestrul, cetăţean de onoare al Constanţei din anul 2002, îşi ia „la revedere” de la publicul său drag pentru o perioadă nedeterminată, urmând să se retragă iarăşi în atelierul său de creaţie, pentru a da formă şi culoare pe pânze, în stilul său inconfundabil, frumoaselor peisaje de la malul mării care îl înspiră permanent. Apreciatul creator - distins pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului naţional Mihai Eminescu, chiar în ziua vernisajului expoziţiei sale, „Ţărmuri însorite”, cu Medalia de Aur a oraşului, oferită din partea primarului Radu Mazăre şi a Consiliului Local Constanţa - s-a aflat aproape zilnic, în ultima lună, la Muzeul de Artă.

VIZITATORII, AŞTEPTAŢI ÎNTRE ORELE 9.00 ŞI 17.00 În sălile de la parterul Muzeului de Artă, care mai adăpostesc şi astăzi, pentru câteva ore, în intervalul 9.00 - 17.00, cele 105 creaţii expuse de Ionel Mătăsăreanu, maestrul şi-a primit aproape în fiecare zi admiratorii, vorbind cu ei şi împărtăşind impresii. A fost, cu siguranţă, o ocazie specială şi extrem de rară pentru publicul de la malul mării de a-l vedea „pe viu” şi a-i pune întrebări pictorului retras de 13 ani în atelierul său, dar care a creat încontinuu, lucrările sale stând la loc de cinste atât în casele oamenilor simpli, iubitori de artă, cât şi în colecţiile unor mari personalităţi ale lumii, de la politicieni la oameni de cultură, artişti, precum Silvio Berlusconi sau Julio Iglesias. Potrivit directorului Muzeului de Artă, criticul de artă dr. Doina Păuleanu, expoziţia maestrului Mătăsăreanu a fost un eveniment inedit, cu totul special, care a atras de la vernisaj şi până la închidere, zilnic, numeroşi vizitatori. Acesta a fost, de altfel, şi motivul prelungirii perioadei de desfăşurare a expoziţiei cu încă trei zile, precum şi al amânării tradiţionalului Salon de Iarnă de la Muzeul de Artă pentru această vineri, de la ora 17.00.

DIN NOU ÎN LINIŞTEA ATELIERULUI DE CREAŢIE Aşa cum a făcut-o şi până acum, în ultimele săptămâni, maestrul, care va împlini, pe 23 martie, venerabila vârstă de 85 de ani, îşi va aştepta publicul şi astăzi în sălile Muzeului de Artă, înainte de a „trage obloanele” expoziţiei sale, „Ţărmuri însorite”, un eveniment de înaltă ţinută pentru spaţiul cultural tomitan şi nu numai. Pictorul caracterizat de dr. Doina Păuleanu drept „un fenomen social” se va retrage în liniştea atelierului de creaţie, acolo unde dă contur inspiraţiei sale, în faţa şevaletului, sau cântă cu pasiune la vioară, o altă... dragoste a sa.

Ionel Mătăsăreanu s-a născut pe 23 martie 1929. În anul 1959, artistul a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, printre profesorii săi aflându-se şi Alexandru Ciucurencu. Considerat de critică şi iubitorii de frumos drept un adevărat geniu boem al picturii româneşti, maestrul este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa, din anul 1961.



12