Megaconcerte pe litoral, în cadrul programului naţional „Artă contra Drog“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Megaconcerte pe litoral, în cadrul programului naţional „Artă contra Drog“

Monden 11 Iulie 2009 / 00:00 778 accesări

Artiştii iau atitudine împotriva consumului de droguri, în această vară, prin spectacole şi concerte susţinute în cadrul programului naţional cultural „Artă contra drog“. La dezbaterea publică privind trecerea sub control a substanţelor psihotrope şi halucinogene care se comercializează legal în România (magazinele de vise), care a avut loc, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, au luat parte micuţa interpretă Cleopatra Stratan şi tatăl acesteia, Pavel Stratan, Marina Voica, Mihai Constantinescu, Alexandru Jidveianu, Ciro de Luca, Ionuţ Galani, precum şi actriţele Draga Olteanu-Matei şi Oltiţa Chirilă.

Proiectul „Artă contra drog“ se desfăşoară la Constanţa, Mamaia, Costineşti, Eforie Nord, Eforie Sud, Saturn şi Neptun. Din acest proiect face parte şi concertul „Ghiţă. Te aştept la mare“. Mesajul antidrog va fi transmis de artişti precum: Jean Constantin, Nico şi Anne’s. Primele concerte au fost programate, deja, la Eforie Nord şi Costineşti. Un astfel de concert va avea loc, astăzi, de la ora 20.30, la Teatrul de Vară din staţiunea Mamaia. „E foarte important să reuşim să comunicăm, prin intermediul artiştilor. Ei nu există doar pe scenă. Artistul nu e făcut din fier, are şi el trăiri şi emoţii“, a explicat implicarea artiştilor în proiect, reprezentantul EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazăr.

Şeful Brigăzii Antidrog Constanţa, Aurelian Pavel, a precizat că este important ca acest program să se desfăşoare pe litoral, avînd în vedere că, în sezonul estival, Constanţa depăşeşte Capitala în ceea ce priveşte numărul de locuitori. „Ne-am adunat aici pentru a discuta una dintre cel mai grave probleme cu care se confruntă specia noastră. Omul este animalul cel mai inteligent de pe planetă, însă inteligenţa l-a împins şi către lucruri pozitive şi către lucruri negative. Unul dintre lucrurile negative este consumarea acestor substanţe pe care noi le numim droguri distractive şi care sînt o ameninţare pentru existenţa speciei noastre tot aşa de gravă ca şi SIDA“, a precizat, în deschidere, preşedintele Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) România, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici. „Misiunea noastră are un aspect preventiv, prevenţia fiind o problemă de educaţie şi cultură“, a completat academicanul Bălăceanu-Stolnici.

Universitatea „Andrei Şaguna“, implicată în lupta împotriva drogurilor

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a precizat că intenţionează, împreună cu Universitatea „Andrei Şaguna“ din Constanţa, să publice o carte cu informaţii despre consumul de droguri şi efectul lor asupra consumatorilor şi a celor din anturajul său, precum şi realizarea unor pliante informative pentru tineri. Preşedintele CIADO a specificat că în acest program „Artă contra drog“ contează pe sprijinul Academiei Române, Academiei de Ştiinţă Medicale şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Proiectul „Artă contra drog“ se desfăşoară în cele 40 de case de cultură din ţară. Potrivit reprezentantului EURAD (Europe Against Drugs) la Consiliul Europei, Gigel Lazăr, acest proiect se autofinanţează şi se bazează pe comunicare şi dialog, adresîndu-se, în primul rînd, tinerilor, care pot deveni victime ale consumului de droguri. „E foarte important ca în cazul comunicării cu tinerii să transmitem informaţii reale“, a completat reprezentantul EURAD, Gigel Lazăr. Directorul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR) şi secretar CIADO, Florin Chiriţescu, a subliniat că, prin manifestările care vor fi organizate în sezonul estival, se doreşte diminuarea consumului de substanţe psihotrope şi halucinogene.

„Aş vrea să sublinez faptul că nu există o clasificare a drogurilor. Acestea, indiferent că sînt uşoare sau puternice, au efecte devastatoare asupra organismului. Imaginaţia tinerilor în ceea ce priveşte experimentarea unor senzaţii tari nu cunoaşte limite“, a precizat prorectorul Universităţii „Andrei Şaguna“, conf. univ. dr. Adrian Papari. Reprezentantul Parlamentului României, Ştefan Pirpiliu, a precizat că intenţionează completarea cu 16 substanţe interzise a legilor 143/2000 şi 339/2005, privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, respectiv regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante si psihotrope.

Dezbaterea publică desfăşurată, ieri, la Casa de Cultură a Sindicatelor, la care au luat parte reprezentanţi ai societăţii civile, a fost organizată de CIADO, ANCCSR, Asociaţia culturală de muzică, teatru şi film „Dracula” şi Universitatea „Andrei Şaguna” din Constanţa.



12