Microîntreprinderile ar putea plăti impozit de 2% din cifra de afaceri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din 2007

Microîntreprinderile ar putea plăti impozit de 2% din cifra de afaceri

Economie 04 Iulie 2006 / 00:00 1540 accesări

Deputaţii din Comisia de Buget Finanţe au stabilit, ieri, că microîntreprinderile vor putea opta pentru plata unei cote de impozit de 2% din cifra de afaceri, care va fi majorată pînă la 3% în 2009, dacă desfăşoară alte activităţi decît cele de consultanţă şi management. Microîntreprinderile sînt firme cu pînă la 9 angajaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 100.000 de euro. În prezent, aceste companii pot alege pentru plata unui impozit de 3% din cifra de afaceri sau de 16% din profit. Proiectul de lege pentru modificarea Codului Fiscal, aprobat recent de Guvern, prevede eliminarea sistemului de impozitare pe cifra de afaceri. Executivul a arătat că aceste facilităţi nu sînt permise de normele UE. În acelaşi timp, Guvernul doreşte să combată sistemul prin care microîntreprinderile sînt utilizate pentru achitarea salariilor mari către angajaţi, sub forma plăţilor prin contracte de management sau consultanţă, în principal pentru a evita plata de contribuţii sociale.

La dezbaterea proiectului de lege, plenul Senatului a adoptat un amendament potrivit căruia sistemul actual va fi menţinut, cu unele modificări. Senatorii au hotărît că microîntreprinderile vor putea plăti fie un impozit de 1,5% pe cifra de afaceri, fie o cotă de 16% pe profit, dacă obţin cel puţin 50% din venituri din activităţi de producţie. Amendamentul votat de deputaţii din Comisia de Buget Finanţe stabileşte că microîntreprinderile vor putea plăti de la 1 ianuarie 2007 un impozit de 2% din cifra de afaceri, care va fi majorat la 2,5% în 2008 şi 3% în 2009, cu condiţia să nu desfăşoare activităţi de management sau consultanţă. Deputaţii au menţinut, însă, prevederea potrivit căreia firmele mici vor plăti un impozit de 16% din profit dacă depăşesc pe parcursul anului pragul de 100.000 de euro din cifra de afaceri.

Cota redusă de TVA rămîne 9%

Deputaţii din Comisia de Buget Finanţe au respins propunerea de diminuare a cotei reduse de TVA de la 9 la 7%, precum şi un amendament referitor la includerea produselor alimentare de bază în categoria celor taxate cu cotă redusă. La 26 iunie, senatorii au aprobat diminuarea cotei reduse de TVA la 7%, respingînd amendamentul privind includerea produselor alimentare în categoria celor taxate cu cotă redusă. Cota redusă de TVA se aplică în prezent pentru manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii, livrarea de proteze şi accesoriile acestora, cu excepţia protezelor dentare, şi medicamente de uz uman şi veterinar.

Cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al domeniilor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping şi prestarea unor servicii constînd în permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, grădini zoologice şi botanice, târguri, expoziţii şi evenimente culturale, cinematografe, beneficiază de asemenea de cotă redusă. În ceea ce priveşte accizele la ţigări, deputaţii au adoptat o acciză minimă de 91% din acciza aferentă ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vîndută, cu un punct procentual peste nivelul actual. În prezent, acciza plătită pentru produsele din tutun se calculează avînd în vedere un nivel minim stabilit în funcţie de evoluţia accizei aferente ţigaretelor din categoria de preţ cea mai vîndută, astfel încît nivelul accizei minime să reprezinte 90% din aceasta. Acciza minimă la ţigarete a crescut cu 54,7% la începutul lunii mai, la 30,83 euro/1.000 de ţigarete, nivelul fiind publicat în ordonanţa de urgenţă privind consolidarea în acciză a taxei pe viciu.

Taguri articol


12